nieuws

Woningverkopen weer op niveau 2008

Financiële planning 788

Over het afgelopen jaar is het aantal woningverkopen met 17,3% gestegen, zo heeft Calcasa berekend. Het aantal transacties heeft daarmee het niveau bereikt van eind 2008, kort na het uitbreken van de financiële crisis. Nog altijd heeft 26% van de woningen nog niet het verplichte energielabel.

Woningverkopen weer op niveau 2008

In het eerste kwartaal van 2016 steeg de gemiddelde woningwaarde met 5,1% naar 248 duizend euro. Voor het tweede kwartaal voorspelt Calcasa een stijging van 4,5% op jaarbasis. Over een heel jaar gemeten werden appartementen werden 6,6% meer waard en stegen eengezinswoningen 4,7% in waarde. In Amsterdam plusten koophuizen het sterkst (+11,8) gevolgd door de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland, +10,7%).

Energielabel
Calcasa onderzocht in hoeverre woningen, sinds de invoering van het verplichte vereenvoudigde energielabel in januari 2015, een geregistreerd label hebben bij verkoop. Gemiddeld over alle maanden sinds januari 2015, heeft 74% van de verkochte woningen een geldig en geregistreerd label bij verkoop. Dit aandeel loopt wel op sinds de invoering van de verplichtstelling met een bijbehorende boete als sanctie voor het uitblijven. In januari 2015 was 55% van de verkochte woningen voorzien van een geldig gecertificeerd label. In maart 2016 is dit aandeel opgelopen naar 82%.

Reageer op dit artikel