nieuws

VEH: vertrouwen woningmarkt naar nieuw record

Financiële planning 1168

VEH: vertrouwen woningmarkt naar nieuw record

De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis, die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, is in april gestegen tot 118 punten. Dat is twee punten meer dan in de voorgaande maand en de hoogste stand sinds de introductie 12 jaar geleden. Aanjager van het positieve consumentsentiment is volgens VEH vooral de lage rentestand.

De Eigen Huis Marktindicator laat de achtste stijging op rij zien. In december 2012 bereikte de index met 51 punten nog een dieptepunt. De afgelopen drie jaar noemen respondenten steeds vaker de lage rente als reden voor hun positieve blik op de markt. De hypotheekrente staat op een historisch laag niveau. Er zijn al aanbieders die een rentetarief onder de 1,9% aanbieden voor hypotheken met NHG en waarvan de rente voor 10 jaar vast staat.

“De consumentenverwachting over de renteontwikkeling in de komende 12 maanden wordt de laatste maanden positiever”, zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist bij VEH. In augustus 2015 verwachtte bijna de helft, 46% van de consumenten, dat de rente zou gaan stijgen, terwijl over afgelopen nog maar 23% een rentestijging in de komende 12 maanden voorziet.

Voorzichtig
Eerder riep DNB-president Klaas Knot op om voorzichtig om te gaan met de lage rentestand. “Het is belangrijk om ook naar de langere termijn ontwikkelingen te kijken als je een huis koopt of wanneer je je hypotheek oversluit”, zegt van der Veen, “Laat de adviseur bij je hypotheekaanvraag diverse rentescenario’s doorrekenen. Kijk of je de lasten ook nog kunt betalen als de rente flink stijgt, naar bijvoorbeeld 5% of 6%. Als je de lage rentestand voor een langere periode vastzet, heb je daarmee meer zekerheid over de betaalbaarheid van je woonlasten.”

Reageer op dit artikel