nieuws

‘Nieuwe regels aanslag op kapitaalpositie Nederlandse banken’

Financiële planning 2358

‘Nieuwe regels aanslag op kapitaalpositie Nederlandse banken’

De kapitaalratio van Nederlandse banken zou fors verslechteren onder de nieuwe voorgestelde wereldwijde regels voor het inschatten van hypotheekrisico’s, zo voorspelt S&P Global Market Intelligence, gelieerd aan ratingbureau Standard & Poor’s, op basis van onderzoek.

Mede dankzij de ruime hypotheekrenteaftrek heeft Nederland de hoogste loan-to-valueratio in de eurozone. Daardoor zijn Nederlandse banken het meest kwetsbaar voor de wijzigingen die het Basel-comité, al jaren het orgaan dat standaarden neerlegt voor kapitaalberekeningen voor banken, wil doorvoeren: de verhouding tussen hypotheeklening en woningwaarde zou volgens het comité een centrale rol moeten gaan spelen in de standaardmodellen voor de calculatie van risicogewicht: de bijstelling van de waarde van bezittingen op basis van de kans dat ze tot verliezen leiden. Daarnaast is het de bedoeling dat banken minder mogelijkheden krijgen om eigen rekenmodellen gebruiken door het instellen van zogeheten kapitaalbodems.
Onder de huidige Basel-bankregels vertegenwoordigen woninghypotheken een risicogewicht van 35%. De nieuwe voorstellen gaan uit van een gewicht van 45% van leningen vanaf 80% van de woningwaarde en 55% voor leningen met een loan-to-value vanaf 90%. Hypotheken die hoger zijn dan de woningwaarde, zouden moeten worden gewogen aan de hand van de kredietwaardigheid van de klant.

Tier 1-ratio’s
De Tier 1-ratio, die aangeeft hoe groot de buffer is die een bank heeft om verliezen op te vangen, zou volgens het onderzoek met toepassing van de nieuwe risicomethode bij ABN Amro met meer dan 450 basispunten kelderen. ING zou 220 basispunten verliezen. Daarbij is uitgegaan van een verplichting om de hypotheekportefeuille een risicogewicht toe te kennen van minimaal 40%. De ratio’s van beide banken zou dan uitkomen op respectievelijk 11,02% en 10,67%, tegen 15,53% en 12,94% eind vorig jaar. Bij Rabobank gaat de Tier 1-kapitaalratio naar 10,43% (was 13,49%) en de kleinere SNS Bank voelt de meeste pijn van de nieuwe regels met een bijna halverende ratio van 13,33% (25,33%).

Volgens een analist van de Rabobank moeten banken óf meer kapitaal aantrekken óf hun hypotheekportefeuille verkleinen. Daarmee zou de toetredingsdrempel voor nieuwe partijen op de hypotheekmarkt verder worden verlaagd.

 

Reageer op dit artikel