nieuws

Langere rentevaste periode populair bij nieuwe hypotheek

Financiële planning 1519

Langere rentevaste periode populair bij nieuwe hypotheek

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij Nederlandse banken, kiezen Nederlandse huishoudens steeds vaker voor een langere rentevaste periode, mogelijk onder meer gedreven door de gedaalde rentestanden. Dat meldt De Nederlandsche Bank vandaag.

In maart 2016 koos meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (52%) bij een nieuwe hypotheek, inclusief heronderhandelingen, voor een rentevaste periode tussen de 5 en 10 jaar. Een minder grote groep, 20,5%, gaf de voorkeur aan een rentevaste periode van langer dan 10 jaar. De rest van de nieuwe hypotheken werd afgesloten met een rentevaste periode tot 1 jaar (15%) of tussen de 1 en 5 jaar (12,5%).

Over de jaren heen is volgens DNB de rentevaste periode waar Nederlandse huishoudens voor kiezen steeds langer geworden. In 2015 (16%) werd steeds vaker gekozen voor een rentevaste periode langer dan 10 jaar dan in 2014 (6%). Ook het aantal nieuwe woninghypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van 5 tot 10 jaar is in diezelfde periode gegroeid van 39% naar 52%.

Vergelijking
Huishoudens in het eurogebied geven al een langere tijd de voorkeur aan een langere rentevaste periode bij een nieuwe hypotheek dan de Nederlanders. Bijna de helft (47%) van de huishoudens in het eurogebied koos in 2015 voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer. 22% had de voorkeur voor een rentevaste periode tussen de 5 en 10 jaar. 10% opteerde voor een rentevaste periode tussen de 1 en 5 jaar en 21% koos voor een rentevaste periode tot 1 jaar.

Lagere rente
In maart 2016 bedroeg de omvang van de hypotheken van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken € 517,6 mld. In diezelfde maand werd voor bijna € 10 mld aan nieuwe hypotheken verstrekt. De rente op deze nieuwe hypotheken bedroeg gemiddeld 2,69%.

In het eurogebied lag de gemiddelde rente voor een nieuwe woninghypotheek in februari op 2,22%, zo’n 55 basispunten lager dan de 2,77% in Nederland. Kijkend naar de rente per rentevaste periode, ziet DNB dat Nederland en het eurogebied wat betreft de rente voor een nieuwe woninghypotheek met een langere looptijd dichter bij elkaar komen.

Waar de rente voor een rentevaste periode van langer dan 10 jaar in februari 2014 in het eurogebied nog gemiddeld 1,4 procentpunt lager lag dan in Nederland, is dit verschil in februari 2016 nog 0,8 procentpunt. Net als de voorkeur voor langere rentevaste perioden, komt ook de rente voor langere rentevaste perioden in Nederland steeds dichterbij die in het eurogebied.

Reageer op dit artikel