nieuws

Banken pakken marktaandeel terug in hypotheken

Financiële planning 1685

Banken pakken marktaandeel terug in hypotheken

De gezamenlijke banken in Nederland hebben weer het leeuwendeel van de hypotheekmarkt in handen. Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van cijfers van consultancybedrijf IG & H. Het gezamenlijke marktaandeel van Rabobank, ING en ABN Amro kwam in het eerste kwartaal van 2016 uit op 50%, nadat het eind vorig jaar tot 48% was gedaald.

De banken lijken vooral te profiteren van de forse aanwas op de oversluitmarkt, door consumenten die willen profiteren van de nog altijd dalende hypotheekrente. De omzet in dit segment lag in de eerste drie maanden van dit jaar de helft hoger dan in dezelfde periode in 2015. Het leeuwendeel van oversluiters (54%) heeft de hypotheek bij een bank lopen.
Tegenover het herstel bij banken staat een daling van het marktaandeel bij verzekeraars en pensioenfondsen. Zij zagen hun gezamenlijke marktaandeel in het eerste kwartaal teruglopen van 36 naar 31%, nog altijd meer dan twee keer zo hoog dan in 2011 (15%).

Reageer op dit artikel