nieuws

Wijzer in geldzaken: ‘Nederlander kijkt financieel niet ver vooruit’

Financiële planning 2154

Wijzer in geldzaken: ‘Nederlander kijkt financieel niet ver vooruit’

Veel Nederlanders kijken niet ver vooruit bij het nemen van financiële beslissingen. Ook weet een grote groep niet hoe hun pensioen eruitziet en zijn er maar weinig Nederlanders met een financiële buffer voor als het tegenzit. Dat meldt overheidsplatform Wijzer in geldzaken na een onderzoek.

Bij het nemen van financiële beslissingen kijkt 58% van de Nederlanders volgens het onderzoek tien jaar vooruit. Het gaat hierbij vooral om hoogopgeleiden en mensen met een bovenmodaal inkomen. Deze groep is vaak ook bovengemiddeld goed voorbereid als het gaat om het eigen pensioen. Ook kijken zij kritischer naar de informatie over financiële producten en zijn sneller geneigd tot een overstap.

Laagopgeleiden, mensen met een inkomen lager dan modaal en niet-werkenden leven financieel gezien vaker in het nu en zijn minder bezig met hun toekomst. Volgens het onderzoek houdt deze groep zijn financiën beter in de gaten, maar spaart men een stuk minder. Uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt echter dat de houding wat betreft financiën in het buitenland een stuk laconieker is. Vooral in landen als Noorwegen, Frankrijk en Portugal vinden inwoners vaak dat geld moet rollen. Weinig Nederlanders kunnen zich vinden in deze opvatting, slechts 20% vind ook dat geld moet rollen.

Nederland koploper
Om het niveau van kennis, vaardigheden, houding en gedrag te verhogen hebben inmiddels veel landen een nationale strategie ontwikkeld op het gebied van financiële educatie. Nederland hoort in dit verband bij de kopgroep van vijf landen die inmiddels hun eerste strategie hebben geëvalueerd en toe zijn aan een tweede nationale strategie.

Reageer op dit artikel