nieuws

Stichting Renteswapschadeclaim wil groepsproces

Financiële planning 2110

Stichting Renteswapschadeclaim wil groepsproces

De Stichting Renteswapschadeclaim heeft gisteren voor de rechtbank in Den Bosch gepleit voor een groepsproces rond het al langlopende dossier van de dure renteswaps die banken aan kleine ondernemers hebben verkocht. Dit schrijft het FD.

De stichting eist dat de rechtbank een oordeel velt over de belangrijkste punten van de omstreden rentederivaten, los van de commissie van deskundigen die er op verzoek van toezichthouder AFM nu naar kijken. De rechtbank was echter kritisch omdat collectieve acties alleen mogelijk zijn als de individuele contracten sterk op elkaar lijken.

Beter
De advocaat van de stichting, Berth Brouwer, legde uit waarom een rechterlijke uitspraak beter is dan een oordeel van deskundigen. “De deskundigen moeten een herstelkader met de banken overeenkomen. Ze kunnen het dus niet opleggen. Bovendien kunnen banken opstappen.” De stichting zou graag een hard oordeel zien van een rechtbank dat de rentecontracten die werden verkocht bij een bedrijfskrediet, van begin af aan niet deugden. Dinsdag was echter alleen de vraag aan de orde of het dossier zich überhaupt leent voor principiële uitspraken.

Kritisch
De president van de rechtbank was volgens het FD vooral kritisch over het tegenargument dat Pieter Lijesen van de stichting vanaf het begin heeft gebruikt tegen de Rabobank. Namelijk dat de contracten ongeldig zijn omdat ze uitgaan van de basisrente euribor, en omdat de Rabobank die basisrente heeft gemanipuleerd. “En wat als de rente omhoog is gemanipuleerd?”, aldus de president, weten dat de mkb’ers met renteswaps juist lijden onder een lage euribor-rente. De rechtbank doet op 29 juni uitspraak.

Reageer op dit artikel