nieuws

Mededingingswaakhond: shoppen loont

Financiële planning 1239

Mededingingswaakhond: shoppen loont

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) spoort consumenten aan om vooral producten te gaan vergelijken als zijn een verzekering of ander financieel product willen sluiten. Daarmee kunnen ze op jaarbasis tot € 2.400 besparen, zo heeft de mededingingsautoriteit becijferd.

De besparing bedraagt al snel honderden euro’s. ACM heeft per huishoudtype het mogelijke voordeel berekend voor 15 financiële producten. “Een jong gezin kan bijvoorbeeld tussen de € 900 en € 2.100 per jaar goedkoper uit zijn voor allerlei financiële producten. Voor een ouder echtpaar ligt de besparing zelfs tussen de € 1.000 en € 2.400 per jaar.” Daarbij merkt ACM op dat deze voordelen gelden wanneer een product voor het eerst wordt aangeschaft. “Maar overstappen loont in veel gevallen ook. Uiteraard moeten consumenten niet alleen op de prijs letten, maar ook op wat ze precies nodig hebben”, voegt de opvolger van de NMa eraan toe.

Grootste verschil bij hypotheken
Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: “Rondkijken en vergelijken levert soms die extra euro’s op die je ergens anders aan kunt besteden. Consumenten die kijken, vergelijken en daarna kopen of overstappen stimuleren daarmee de concurrentie. Bedrijven gaan dan meer keuzes bieden of een aantrekkelijker aanbod doen”, aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. De grootste klapper is te halen bij hypotheken: “Het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste hypotheek kan oplopen tot meer dan € 550 per jaar. Ook bij de autoverzekering loont shoppen: het verschil tussen de duurste en de goedkoopste is bijna € 500 per jaar.” Voor hypotheken gaat ACM uit van een annuïteitenhypotheek; verdere details over de autoverzekering zijn niet bekend. Op Consuwijzer.nl staat een overzicht van de besparingen die volgens het ACM-onderzoek mogelijk zijn.

Vier jaar geleden deed ACM ook zo’n onderzoek. “Bij autoverzekeringen is er in vergelijking met 2012 nu nog meer voordeel te behalen. Voor financiële producten waar rentes worden berekend – zoals leningen, hypotheken en spaarrekeningen – is minder voordeel te halen dan in 2012.”

Reageer op dit artikel