nieuws

‘Lening naast de hypotheek soms juist voordelig’

Financiële planning 3651

Volgens de AFM is een lening naast de hypotheek om de hypotheekkosten te financieren onverstandig. Hypotheekspecialist Thijs Berndsen van NBG uit Eindhoven denkt daar echter anders over en geeft aan dat dit krediet in sommige situaties juist leidt tot lagere maandlasten en sneller aflossen.

‘Lening naast de hypotheek soms juist voordelig’

“De AFM waarschuwde onlangs dat het risicovol is voor consumenten om een krediet af te sluiten om de kosten voor het afsluiten van een hypotheek te betalen”, vertelt Berndsen. “De bijkomende kosten worden dan gefinancierd met een consumptief krediet. Sinds begin dit jaar kunnen consumenten een hypotheek afsluiten van maximaal 102% van de woningwaarde. Bij de aanschaf van een woning van € 250.000 kan dus maximaal € 255.000 middels een hypothecair krediet geleend worden.”

De kosten koper bedragen ongeveer 4%. Berndsen: “Deze bestaan onder andere uit de overdrachtsbelasting, notaris-, taxatie- en afsluitkosten. Consumenten moeten dus alle kosten behoudens de overdrachtsbelasting zelf betalen. Nu kan het financieel juist interessant zijn om ook de kosten voor de overdrachtsbelasting, die ongeveer € 5.000 bedragen, middels een consumptief krediet te financieren en dit te gebruiken voor verlaging van de hypotheekschuld.”

Volgens Berndsen kan het in sommige situaties dus lonend zijn om de topverstrekking van een hypotheek middels een consumptief krediet te financieren. “Dit kan zelfs leiden tot lagere maandlasten en het sneller aflossen van de hypotheekschuld. Het eenzijdige en angstige beeld dat de AFM schetst is in mijn ogen daarom onterecht.”

Reageer op dit artikel