nieuws

Lagere hypotheek door telefoonabonnement

Financiële planning 8596

Lagere hypotheek door telefoonabonnement

Het afsluiten van een telefoonabonnement met een nieuwe smartphone kan flinke gevolgen hebben bij een hypotheekaanvraag. Door strengere regels voor telefoons bij een abonnement kunnen consumenten duizenden euro’s minder lenen voor een huis, rekent De Hypotheekshop voor aldus het Financieel Dagblad.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei vorige week dat telecombedrijven die telefoons op afbetaling aanbieden aan dezelfde regels moeten gaan voldoen als ‘normale’ kredietverleners. Eerder gold hiervoor een gedoogsituatie, maar daar komt nu een einde aan. De telecomsector slaagde er niet in zelf met een gedragscode te komen die voldoet aan Europese regels voor consumentenkrediet en de mededingingswet, met als de gevolg dat een ‘gratis’ mobiele telefoon een lening wordt.

BKR
Abonnementen met telefoons van meer dan € 250 worden straks aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij het afsluiten van een hypotheek worden deze verplichtingen meegeteld. Maandelijkse telefoonkosten van € 15 naast het abonnement zelf zorgen volgens de berekeningen van de hypotheekadviseur al voor een aftrek van € 4000 op een maximale hypotheek. Volgens het FD treedt dit gevolg op bij alle inkomensgroepen. Alleen de hoogte van de rente heeft lichte invloed: hoe hoger de rente, hoe kleiner het effect.

Reageer op dit artikel