nieuws

Knot verwacht ‘ongelukken’ bij huizenkopers

Financiële planning 7197

Knot verwacht ‘ongelukken’ bij huizenkopers

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), voorziet dat er ‘ongelukken’ gaan gebeuren door de lage hypotheekrente. Hij raadt huizenkopers aan eerst een persoonlijke stresstest uit te voeren. Knot deed zijn uitspraken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer waarover de website van het NRC bericht.

Als de hypotheekrente op den duur weer gaat stijgen, kunnen Nederlandse huishoudens in de problemen komen. “Als huizenkopers alleen kijken naar de lage rentestand gaat dit tot ongelukken leiden”, tekent het NRC op. Knot is van mening dat huishoudens die een bepaald deel van hun inkomen aan wonen willen uitgeven en een hypotheek sluiten met een rente van bijvoorbeeld 2% daar goed over moeten nadenken. Ook overheden moeten in zijn ogen opletten dat zij zich niet rijk rekenen omdat zij nu nog tegen zeer lage rentes obligaties kunnen uitgeven. “Maar is die situatie over een tijdje nog steeds zo comfortabel, als de rente teruggaat naar een normaal niveau?” Volgens het NRC verwacht Knot overigens niet dat de rente al op korte termijn  omhoog gaat.

ECB
Knot verdedigde ook de centrale bank ECB tegen de felle kritiek van Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA), die vinden dat de ECB handelt in strijd met haar mandaat. Volgens Knot mag de ECB doen wat zij nu doet om de inflatie op het gewenste niveau van vlak onder de 2% te krijgen, ook als is hij het niet met alle maatregelen eens. Ook het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben kritiek op het ECB-beleid.

Reageer op dit artikel