nieuws

ING: ‘Starters willen kennis en rust bij hypotheekadvies’

Financiële planning 861

ING: ‘Starters willen kennis en rust bij hypotheekadvies’

Een breder advies, meer inhoudelijke kennis over de woningsmarkt en emotionele rust. Dat is waar starters op de woningmarkt naar zoeken bij hypotheekadvies. Uit het ING Woonbericht blijkt dat huizenbezitters dit maar in beperkte mate kregen toen zij hun hypotheek afsloten.

ING meldt in het Woonbericht dat niet veel mensen verwachten zelf een hypotheek, dus zonder adviseur, af te gaan sluiten. “Wat daarbij mee kan spelen is dat slechts 5% van de starters zegt volledig te weten wat er bij het sluiten van een hypotheek komt kijken. Bijna 75% zegt niets tot een beetje te weten voordat ze aan het proces beginnen. De wenselijkheid van deskundig advies lijkt dan ook groot.” Toch zit er volgens de bank een flink verschil in wat starters van een adviseur verwachten en wat huizenbezitters bij het afsluiten van hun hypotheek hebben ervaren.

Kennis en rust
87% van de starters geeft aan graag inhoudelijke kennis te krijgen over de woningmarkt, maar  slechts 42% van de huizenbezitters zegt die te hebben gekregen. ING schetst bij het geven van emotionele rust een zelfde beeld: 58% van de starters zoekt ernaar, terwijl slechts 38% van de koopwoningbezitters dat gevoel overhield aan het proces. Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING: “Hier ligt nog een stevige uitdaging voor de hypotheekadviseur. De klant vraagt meer dan alleen het vakkundig regelen van de financiële kant van het verhaal. Inzicht in de huizenmarkt en het bevorderen van emotionele rust is minstens net zo belangrijk. Er komt veel kijken bij het kopen van een huis en mensen hebben er geen ervaring mee.”

Zowel huizenbezitters als starters blijven positief gestemd over de Nederlandse huizenmarkt. Gevraagd naar de verwachte verkooptijd van hun woning, antwoordt meer dan de helft dat deze niet meer dan een half jaar zal bedragen. Slechts 9% denkt dat zijn of haar huis meer dan een jaar te koop zal staan. En over de hypotheekrente denkt een afnemend aantal respondenten dat deze waarschijnlijk zal gaan stijgen. Starters zijn wel vaker beducht voor een rentestijging dan zij die al een huis bezitten.

Studieschuld
Wie een studieschuld heeft en moet terugbetalen, heeft minder geld beschikbaar voor woonlasten. De studieschuld is momenteel nog niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Volgens ING blijkt dat respondenten met een studieschuld niet altijd eerlijk zijn geweest tijdens de hypotheekaanvraag. Zo’n 6% van de koopwoningbezitters met een studieschuld heeft hierover gelogen. In 38% van de gevallen is niets gezegd, omdat er niet naar gevraagd werd. Onder starters is de verwachting nog iets groter dat ze hierover niet eerlijk zullen zijn: 14% geeft aan hierover geen openheid van zaken te geven. “Het uitblijven van centrale registratie zorgt ervoor dat sommige mensen de ruimte hebben om hun studieschuld buiten beschouwing te laten. Dit kan leiden tot een toename in niet-passende leningen, met mogelijk grote persoonlijke gevolgen. ING is daarom voorstander van een gelijk speelveld voor alle partijen, waarbij openheid uiteindelijk ook voor de klant tot de meest veilige situatie leidt”, aldus Flikweert.

Starters vinden dat het te lang duurt voordat ze zekerheid over hun hypotheek hebben. Een derde verwacht dat tussen het adviesgesprek en de toekenning van de hypotheek 2 tot 3 weken zal zitten, terwijl 43% denkt dat het 4 weken of langer zal  duren. Koopwoningbezitters daarentegen herinneren het zich een stuk positiever: 18% moest 2 tot 3 weken wachten en voor 19% duurde dat 4 weken of langer.

Reageer op dit artikel