nieuws

Eerste zaak Stichting Hypotheekclaim naar Kifid

Financiële planning 3965

Eerste zaak Stichting Hypotheekclaim naar Kifid

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) gaat zich buigen over de eerste hypotheek die volgens de Stichting Hypotheekclaim te duur is afgesloten. De stichting heeft een eerste zaak voorgelegd aan het instituut en de komende tijd volgen er naar eigen zeggen nog meer. De Stichting wil niet zeggen tegen welke financiële dienstverlener deze eerste zaak is aangespannen.

In bijna 90% van de tweehonderd zaken die in februari en maart bij de stichting binnen zijn gekomen, is sprake van een onvolledig of onjuist advies van de hypotheekadviseur. Daardoor zijn oude aflossingsvrije hypotheken overgesloten naar te dure annuïteitenhypotheken. Gemiddeld betalen consumenten volgens de stichting zo’n € 54.000 te veel.

Voorrekenen
“Veel mensen denken dat het oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente verstandig is geweest”, zegt Siebe Annema, voorzitter Stichting Hypotheekclaim. “Maar dat is lang niet altijd het geval voor de huiseigenaar die vóór 2013 ook al een hypotheek had. Dan kan namelijk nog gebruik gemaakt worden van de veel voordeliger fiscale regels van voor 2013.” Hypotheekadviseurs horen dit volgens Annema te weten en moeten dit ook aan de consument voorrekenen. “En daar schort het aan. Er wordt vaak geen overzicht gegeven van de totale netto maandlasten tussen het behouden van de bestaande hypotheek en het oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Zelfs als de netto maandlast aan het begin van de looptijd lager is, kan het betekenen dat over de gehele looptijd van de hypotheek veel te veel wordt betaald.”

De stichting denkt dat er ruim 100.000 huizenbezitters zijn die bij het oversluiten ongemerkt veel duurder uit zijn over de volledige looptijd van de hypotheek. Dit jaar moeten daarnaast veel consumenten hun hypotheek, die zij in 2006 hebben afgesloten, vernieuwen . “We moeten voorkomen dat de hypotheekadviseurs vanuit slordigheid of misschien vanuit onwetendheid weer dezelfde fouten maken.”

AFM: geen signalen
Vorige maand heeft minister Dijsselbloem naar aanleiding van Kamervragen laten weten dat de AFM geen signalen heeft gezien die de beweringen van Stichting Hypotheekclaim ondersteunen. Dijsselbloem is heel duidelijk in zijn antwoord: “De AFM heeft over dit aspect geen concrete signalen ontvangen.” Annema zegt daarop: “Dat komt omdat heel veel consumenten dit zelf niet in de gaten hebben of hebben gehad.” Hij zegt dat de Stichting de komende tijd de zaken gefaseerd zal indienen bij Kifid. “De zaken lopen zowel tegen banken, ketens als individuele hypotheekadviseurs.”

Reageer op dit artikel