nieuws

Betalingsproblemen met hypotheken nemen af

Financiële planning 1574

Betalingsproblemen met hypotheken nemen af

Het aantal mensen met een betalingsprobleem op hun hypotheek blijft afnemen. Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR). Volgens de BKR Hypotheekbarometer van de instelling uit Tiel zijn er nu nog 110.466 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te voldoen. Dat zijn er ruim 2200 minder dan een half jaar geleden.

In oktober vorig jaar meldde het BKR al een eerste “positieve tendens”. Maar het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek van meer dan vier maanden daalde toen nog beperkt. Nu is volgens de organisatie sprake van een “wezenlijke daling”. Algemeen Directeur Peter van den Bosch hoopt dat met deze ingezette daling uiteindelijk weer terug kan worden gegaan naar het niveau van voor de crisis. In 2009 waren er circa 40.000 mensen die moeite hadden om hun hypotheeklasten te voldoen.

Klein deel
Betalingsachterstanden op hypotheken, die geregistreerd zijn bij het BKR, maken slechts een klein deel uit van de totale schuldenproblematiek. De meeste betalingsachterstanden doen zich voor bij de Belastingdienst, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en DUO (studieschulden). Het BKR wijst erop dat een breder zicht op betalingsachterstanden voor de consument, kredietverstrekkers en de samenleving van grote waarde is. Van den Bosch: “Als iemand met bijvoorbeeld een energie- of huurachterstand een lening aanvraagt, is deze betalingsachterstand niet automatisch inzichtelijk voor de kredietverstrekker. Terwijl deze informatie wel van belang is om een grotere betalingsproblemen te voorkomen.”

Naast centraal inzicht pleit BKR voor vroegsignalering en samenwerking om ontstane problemen op te lossen. “Op het moment dat schulden onverhoopt problemen worden, helpt het als overheidsdiensten, commerciële partijen, hulpverleningsinstanties en de consument snel samenwerken aan de oplossing”, aldus Peter van den Bosch.

Reageer op dit artikel