nieuws

AFM: ‘Wederzijds begrip uitdaging bij online advies’

Financiële planning 6004

AFM: ‘Wederzijds begrip uitdaging bij online advies’

Volledig online advies is toegestaan binnen de regels die de AFM hanteert. De toezichthouder zegt dit naar aanleiding van de toekomstvisie van online tussenpersoon Independer op de hypotheekmarkt. Independer wil op overzichtelijke termijn volledig online hypotheekadvies gaan aanbieden en hanteert daarbij een richtprijs van 500 euro.

In reactie op de aangekondigde stap van Independer, zetten enkele bezoekers van de site vraagtekens bij de legitimiteit van volledig online advies. De AFM stelt bij monde van woordvoerder Yolanda Bieckmann dat online advies ten principale niet verboden is. “Advies moet voldoen aan de adviesregels‎ en dat betekent dat je voldoende informatie moet inwinnen om advies te kunnen geven dat past bij de klant. Als daaraan wordt voldaan is er geen probleem.” Om daar direct als kanttekening bij te plaatsen: “De uitdaging bij online advies is in hoeverre er voldoende wederzijds begrip is over de vragen en de antwoorden. Die check is in de fysieke wereld makkelijker.”

In de concurrentiestrijd op het gebied van hypotheekadvies nam de AFM al eerder een standpunt in.  Hoe efficiënt online advies ook mag worden, de suggestie dat advies gratis is mag in ieder geval niet worden gewekt, zo oordeelde de toezichthouder in 2013 naar aanleiding van een nieuwe tariefstructuur bij Rabobank.

Reageer op dit artikel