nieuws

Strakkere regels moeten nieuw Libor-schandaal voorkomen

Financiële planning

Strakkere regels moeten nieuw Libor-schandaal voorkomen

De totstandkoming van de Libor-rente gaat op de schop.  Er komt een nieuwe, strakkere definitie van de basisrente, die doorwerkt in talloze financiële producten, en minder ruimte voor nattevingerwerk door betrokken bankiers. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Dat blijkt volgens het FD uit een reeks van maatregelen die de nieuwe toezichthouder op de Libor-rente, de Ice Benchmark Administration (IBA) uit Londen, vandaag bekendmaakt. De maatregelen, die vanaf de zomer worden ingevoerd, moeten een herhaling van de schandalen uit het verleden voorkomen.

De Libor-rente is een basisrente voor vijf verschillende valuta, waaronder de dollar en de euro, die op iedere werkdag om 11 uur ’s ochtends wordt vastgesteld. De rente is een gemiddelde van de rentes waartegen twintig betrokken banken bij elkaar kunnen lenen.

Bij het doorgeven van deze informatie hebben bankiers veel vrijheid. Dat heeft in het verleden geleid tot manipulatie en miljardenboetes voor betrokken banken, waaronder Rabobank.

Reageer op dit artikel