nieuws

ING wil hand in hand met intermediair de toekomst tegemoet

Financiële planning

ING wil hand in hand met intermediair de toekomst tegemoet

ING wil het verstrekken van hypotheken via het intermediair makkelijker maken, zegt Hidde Coebergh, directeur Hypotheken bij ING, tegen amweb naar aanleiding van de start van een geheel nieuwe werkwijze voor hypotheekverstrekking die de grootbank in april gaat starten.

ING gaat ernaar streven om, samen met een intermediair, de klant binnen maximaal vijf dagen duidelijkheid te geven over het verstrekken van een hypotheek. “De wens van de klant is het kopen van een huis; lekker bezig zijn met wonen en niet met de financiering”, vertelt Coebergh. “Hoe sneller dat afgehandeld kan worden, hoe beter het is. Als het intermediair alle stukken compleet bij ons kan aanleveren, streven wij ernaar om binnen vijf dagen duidelijkheid en zekerheid te geven over de financiering. En dat is mogelijk.”

Coebergh verwacht dat deze manier van werken een nieuwe standaard gaat worden. “Door een aantal processen te vereenvoudigen en te versnellen, kunnen wij de dossiers sneller verwerken en kan de adviseur sneller onvoorwaardelijke duidelijkheid geven aan de klant. De vernieuwing van de werkwijze kwam primair voort uit onze inschatting van klantwensen en die van het intermediair. We zijn dan ook al vroeg begonnen met het werken aan dit proces. Maar we hebben er uiteraard wel voor gezorgd dat het in lijn is met de Mortgage Credit Directive.”

Door de veranderde manier van samenwerken, krijgt de adviseur volgens Coebergh weer meer tijd voor wat in zijn ogen écht belangrijk is: het adviseren van de klant. “Ondanks de digitalisering die natuurlijk steeds meer gaande is, blijft het persoonlijke contact onvervangbaar, zeker voor de klant. De meerwaarde van het intermediair moet gekoesterd worden. Het is natuurlijk niet voor niets dat 70% van onze hypotheken via het intermediair af wordt gesloten. Dat is al jaren een succesvolle formule en daar gaan we niet aan tornen.”

Huidige markt Over de staat van de huidige markt is Coebergh gematigd positief. “We zien een huizenmarkt die aantrekt, zowel in verkoopprijs als volume. Die opgaande lijn is echter niet overal zichtbaar. Er zijn stevige regionale verschillen binnen deze ontwikkelingen. We verwachten dat die ontwikkelingen ook nog wel aan zullen houden. Daarnaast is het kopen van een huis veel minder vaak alleen maar een financiële investering geworden, omdat de huizenprijzen gemiddeld niet meer zo snel zullen stijgen als is gebeurd in de decennia voor de crisis.”

Reageer op dit artikel