nieuws

‘Hypotheekmarkt heeft beste start in vijf jaar’

Financiële planning

‘Hypotheekmarkt heeft beste start in vijf jaar’

Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maakt de hypotheekmarkt de beste start door in vijf jaar: in de eerste twee maanden van dit jaar zijn via het netwerk ruim 25.500 unieke hypotheekvragen verzonden. “Dat is 36% hoger dan in februari 2015, toen er zo’n 18.800 aanvragen werden verzonden.”

Ook ten opzichte van de maand januari, traditiegetrouw een wat stillere hypotheekmaand, laat februari een plus zien; die bedraagt 21%. In totaal zijn in de eerste twee maanden meer dan 45.000 aanvragen gedaan via HDN. Op het dieptepunt in 2013 kwam dat totaal niet verder dan circa 18.000. Via HDN wordt 82% van alle hypotheekaanvragen in ons land verwerkt.
Volgens HDN-directeur Dorine van Basten blijft 10 jaar de meest gekozen rentevaste periode: die wordt door 45% van de aanvragers gesloten, “gevolgd door een rente van 20 jaar vast”. Ruim 35% van de aangevraagde hypotheken staat voor die periode vast. “Ook de 15 en 30 jaar rentevaste periodes worden vaker gesloten.” “Doordat consumenten voor lange rentevaste periodes kiezen, in combinatie met een annuïteitenhypotheek, zijn zij minder kwetsbaar voor eventueel stijgende rentes en daarbij behorende hogere maandlasten.” De hypotheekrente blijft historisch laag; deze week verlagen onder meer SNS Bank, Aegon, Munt, Florius en Woonfonds hun tarieven.

Reageer op dit artikel