nieuws

De Hypotheker: Rente één op de vijf hypotheken kan omlaag

Financiële planning 6665

De Hypotheker: Rente één op de vijf hypotheken kan omlaag

Twintig procent van de hypotheken voldoet aan de voorwaarden om voor rentemiddeling in aanmerking te komen. Dat stelt De Hypotheker na een analyse van ruim 300.000 hypotheken.

Dat betekent dat één op de vijf huishoudens de maandlasten kan verlagen als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden. Op dit moment bieden slecht zes (ING, Obvion, Centraal Beheer, SNS Bank, Regiobank, Westland-Utrecht en Woonfonds Hypotheken) van de 27 geldverstrekkers in Nederland aan klanten de mogelijkheid van rentemiddeling aan. De Hypotheker pleit met dit onderzoek dat alle geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden aan hun klanten. “Nu de hypotheekrente historisch laag is, willen veel huizenbezitters hiervan profiteren en hun maandlasten verlagen. Voor veel mensen is oversluiten naar een andere geldverstrekker geen optie, omdat de boeterente erg hoog is of omdat hun huis onder water staat. Voor deze mensen is rentemiddeling bij hun huidige geldverstrekker de enige mogelijkheid om te besparen op hun woonlasten”, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker.

Voorwaarden
Om voor rentemiddeling in aanmerking te komen, moet de hypotheek aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een hypotheek die is afgesloten voor de aankoop van een woning. De lening moet hoger zijn dan € 50.000. Het mag geen spaarhypotheek zijn en de rentevaste periode loopt over 24 maanden of later af. De huidige hypotheekrente moet nu ook hoger zijn dan 4.5% (voor hypotheken met NHG 4%). De Hypotheker stelt dat één op de vijf hypotheken aan deze voorwaarden voldoet.

Geen rentemiddeling
Waarom nog niet alle banken rentemiddeling aanbieden, kan volgens woordvoerder Jill Aalders van De Hypotheker, te maken hebben met IT-systemen. “Het kan nog wel wat voeten in de aarde hebben. Maar vanuit politiek Den Haag wordt ook al meer dan een jaar aangedrongen dat de geldverstrekkers het nu zouden moeten aanbieden. Een aantal banken heeft aangegeven dat ze rond de zomer er mee gaan komen. De lage rente is de reden dat je er nu mee moet komen. Banken hebben er geen financieel nadeel van. De boete die de klant moet betalen, wordt verdisconteerd in de nieuwe rente. Deze is dan nog altijd hoger dan de huidige rentestand, maar uiteraard lager dan ze nu betalen. Bovendien biedt het banken de mogelijkheid de klant langer aan zich te binden, door ze een nieuw contract aan te bieden voor een langere periode.”

Klanten
De hypotheekketen is onlangs gestart met het benaderen van een deel van de klanten die voor rentemiddeling in aanmerking zou komen. “We hebben alleen klanten benaderd van een geldverstrekker die rentemiddeling aanbiedt. De respons hierop was hoog”, aldus De Jong. “Het is in het belang van al onze klanten dat alle geldverstrekkers over de brug komen en rentemiddeling gaan aanbieden. En dat moet op een transparante wijze gebeuren, zodat je als klant precies ziet hoe je nieuwe rente door de bank berekend is.”

Reageer op dit artikel