nieuws

Blijverslening voor oudere huizenbezitter

Financiële planning

Blijverslening voor oudere huizenbezitter

Huiseigenaren in de Gelderse gemeente Renkum kunnen sinds deze maand als eersten gebruik maken van de zogeheten Blijverslening. Met de lening kunnen met name oudere eigenaren hun woning geschikt maken om er langer in te kunnen blijven wonen. Circa 50 andere gemeenten zijn ook geïnteresseerd in de lening waarvoor de gelden worden beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Gemeenten kunnen zelf bepalen of zij de Blijverslening aanbieden, en tegen welke voorwaarden. Er is zowel een consumptieve als een hypothecaire variant van de Blijverslening, maar Renkum biedt alleen de hypothecaire variant aan. Huiseigenaren die nog maar een kleine hypotheek hebben, kunnen daarmee hun hypotheek weer verhogen tot maximaal 80% van de WOZ-waarde. De inwoners van Renkum kunnen langs die weg maximaal € 15.000 lenen.
Leningen tot € 10.000 moet de huiseigenaar binnen tien jaar terug betalen, tegen een rente van (momenteel) 1,3%. Wie tot maximaal € 15.000 leent, krijgt twintig jaar voor aflossing, tegen 2,0% rente. Voorwaarde is dat de huiseigenaar met de lening de woning geschikt maakt om langer zelfstandig thuis te wonen. In Renkum geldt geen minimum- of maximum leeftijd voor de aanvrager.

Andere voorwaarden

De eerstvolgende gemeente die de Blijverslening gaat invoeren is Hoogeveen. Die gemeente gaat per 1 april zowel de consumptieve als de hypothecaire variant aanbieden. Voor de consumptieve lening is de verhouding tussen hypotheek en WOZ-waarde niet van belang, maar gelden andere voorwaarden. De aanvrager mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 75 jaar. Huiseigenaren in Hoogeveen kunnen huiseigenaren maximaal € 10.000 consumptief lenen, tegen 3,1%. Hypothecair kunnen zij tot € 50.000 lenen.

Reageer op dit artikel