nieuws

‘Bank is vrij om oversluiter te weigeren’

Financiële planning

‘Bank is vrij om oversluiter te weigeren’

Banken en andere geldgevers moeten zelf de criteria vaststellen op grond waarvan zij hypotheekaanvragen al dan niet goedkeuren. Een acceptatieplicht voor hypotheken is niet in het belang van de consument, zo antwoordt minister Dijsselbloem (Financiën) donderdag op Kamervragen over geldverstrekkers die oversluiters weigeren op grond van hun inkomensbron.

PvdA-leden Nijboer en De Vries hadden vorige maand vragen gesteld over problemen die overstappers op de hypotheekmarkt ondervinden: “Er zijn verschillende praktijkvoorbeelden bekend waarbij evident is dat mensen beter af zijn met het oversluiten van de hypotheek, maar waarbij de bank vanwege de inkomensbron weigert daaraan mee te werken met onnodig hogere maandlasten tot gevolg; deelt u de mening, dat banken ongeacht de inkomstenbron – pensioen, WAO/IVA-, WW-uitkering – van hypotheekbezitters moeten meewerken aan het oversluiten van de hypotheek?”

Ministeriële regeling
Die mening deelt Dijsselbloem niet. De hypotheekverstrekker moet altijd beoordelen of voldaan wordt aan de inkomenscriteria zoals opgenomen in de ministeriële regeling hypothecair krediet, schrijft hij. “Hierin is onder meer bepaald welke inkomsten als vast en bestendig inkomen kunnen worden beschouwd en hoe het (toets)inkomen moet worden bepaald als de consument geen vaste dienstbetrekking heeft of als sprake is van een flexibele arbeidsrelatie. Echter ook wanneer sprake is van een te hoge loan-to-incomeratio (LTI-ratio) kan de hypotheekverstrekker onder bepaalde voorwaarden akkoord gaan met het oversluiten van een hypotheek indien het gaat om een hypotheek voor een woning die reeds in eigendom is van de consument. Kredietverstrekkers zijn echter niet verplicht om consumenten te accepteren die een hypotheek willen oversluiten en kunnen bovendien zelf bepalen welke mogelijke (betaal)risico’s zij op hun bankbalans willen opnemen.” Wel zal een geldgever een eigen klant met een te hoge LTI-ratio eerder accepteren.
Dijsselbloem voelt – niet  verwonderlijk – niets voor een verplichte acceptatie van oversluiters. “Een dergelijke acceptatieverplichting zou onder andere de concurrentie tussen kredietverstrekkers verstoren en tot gevolg hebben dat kredietverstrekkers overstaprisico’s standaard inprijzen in de vorm van een hogere rente voor hypotheken. Een acceptatieplicht is daarom niet in het belang van de consument.”

Proactieve rentemiddeling
Eind vorig jaar heeft Dijsselbloem een brief gestuurd aan banken en verzekeraars met het verzoek rentemiddeling proactief aan te bieden en daarmee het overstappen op een lagere rente makkelijker te maken. “Diverse banken bieden rentemiddeling inmiddels aan of hebben aangekondigd dit binnenkort te zullen gaan doen.”
De minister geeft desgevraagd aan dat de AFM geen meldingen heeft ontvangen over onjuiste overstapadviezen aan klanten met een hypotheek van voor 1 januari 2013, zoals de Stichting Hypotheekclaim vorige maand beweerde.

Reageer op dit artikel