nieuws

Slechts 2% sluit hypotheek via execution only

Financiële planning

Slechts 2% sluit hypotheek via execution only

Zes op de tien consumenten die eind 2015 een hypotheek sloten, deed dit via een hypotheekadviseur. Een derde sluit de hypotheek rechtstreeks via de bank. Slechts 2% sluit helemaal zonder advies, het zogeheten execution only. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor najaar 2015 – Hypotheken van de AFM, uitgevoerd door Gfk.

Van de hypotheeksluiters die de hypotheek via het intermediair sluit, doet bijna vier op de tien dat via een zelfstandig adviseur en één op de vijf gebruikt een hypotheekketen. Daarmee stopt de geleidelijke stijging van marktaandeel voor hypotheekadvies via het directe bankkanaal van de afgelopen jaren. Minder dan 2% sluit helemaal zonder advies (execution only) een hypotheek. Degenen met een hoog vermogen maken vaker gebruik van het bancaire kanaal (48%). Het provisieverbod dat per 1 januari 2013 geldt lijkt niet tot een massale vlucht van het intermediair naar het directe kanaal te leiden.

Adviestarief
Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de hypotheeksluiters niet weet hoe zijn adviseur wordt betaald of denkt dat het via provisie is of gratis. Dat verschilt niet van de meting in het najaar van 2013. Gemiddeld zeggen consumenten bijna € 1.900 betaald te hebben voor hun hypotheekadvies, een paar honderd euro meer dan in eerdere metingen. Uit de Marktmonitor, de jaarlijkse uitvraag door de AFM onder adviseurs en bemiddelaars, volgt een gemiddeld tarief van tegen de € 2.100 voor een hypotheekadvies.

Starters
Ruim een derde van diegenen die het afgelopen half jaar een hypotheek hebben gesloten (38%) is een starter op de woningmarkt, ruim een kwart (27%) is een oversluiter en 24% is een doorstromer. De meeste hypotheeksluiters hebben een persoonlijk gesprek gevoerd om zich te oriënteren. Daarnaast maakt 38% gebruik van internet en 18% van een vergelijkingssite om zich te oriënteren.

Spaargeld
Bijna de helft van alle hypotheeksluiters brengt zelf spaargeld in om tot een lager hypotheekbedrag te komen. Voor starters is dit 55%. In 2010 gebruike nog minder dan een kwart eigen geld om de hypotheek te verlagen.

Serviceabonnement
Bij bijna de helft van de hypotheeksluiters heeft de adviseur niet actief de mogelijkheid van een serviceabonnement aangeboden (48%). Dit is gelijk aan een jaar geleden. Door hypotheekketens wordt relatief vaker een serviceabonnement aangeboden: 17% afgesloten, 38% niet afgesloten, wel aangeboden en 34% niet aangeboden.

Hypotheek24 en bijBouwe verwachten dat het aandeel execution only de komende jaren flink zal stijgen. Lees hier hun reactie op het AFM-onderzoek.

Reageer op dit artikel