nieuws

Rabobank: Woningmarkt blijft groeien

Financiële planning

Rabobank: Woningmarkt blijft groeien

De Rabobank verwacht voor 2016 een verdere stijging van de huizenprijzen en de woningverkopen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt.

Voor wat betreft het aantal verkochte woningen zal deze groei dit jaar iets afzwakken en uitkomen op 180.000 tot 200.000. Naar verwachting stijgen de huizenprijzen met 2¾ tot 4¾% juist harder dan in 2015. Wonen wordt in verhouding tot het inkomen daardoor voor het eerst sinds 2008 weer iets duurder.

Leencapaciteit
De Rabobank verwacht ook dat de leencapaciteit in 2016 licht zal stijgen. “Deze leencapaciteit wordt bepaald door de Nibud-normen, de hoogte van de huishoudinkomens en de hypotheekrente. Het bedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen, valt in 2016 gemiddeld genomen iets hoger uit doordat een tweede inkomen zwaarder meetelt dan voorheen. Wij gaan er verder van uit dat de inkomens zullen toenemen en dat de rente laag blijft. Dit alles betekent dat huishoudens in 2016 bijna 1% meer kunnen lenen om een huis te kopen”, aldus Paul de Vries, woningmarkteconoom bij de Rabobank.

Wonen duurder
Hoewel de betaalbaarheid van Nederlandse koopwoningen goed is te noemen, neemt deze wel iets af. Doordat de huizenprijzen harder stijgen dan het huishoudinkomen zullen de maandlasten voor kopers dit jaar voor het eerst weer iets duurder uitvallen dan in het voorgaande jaar.

Reageer op dit artikel