nieuws

Lakeman dreigt met collectieve procedure over renteswaps tegen Rabobank

Financiële planning

Lakeman dreigt met collectieve procedure over renteswaps tegen Rabobank

Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Swapschade, heeft de Rabobank een collectieve procedure over renteswapschade in het vooruitzicht gesteld. Volgens de stichting is Rabobank tekortgeschoten in de zorgplicht naar klanten en verantwoordelijk voor alle schade.

Lakeman stelt in een brief aan de Rabobank dat de bank bij de verkoop van renteswaps niet duidelijk heeft gewezen op de mogelijke risico’s en schades. “Zo kunnen gedupeerde klanten bij het afsluiten van renteswapcontracten niet profiteren van rentedalingen, terwijl dat bij een rentecap wél had gekund”, schrijft de Stichting Swapschade. “Ook directe en indirecte kosten als gevolg van het onderbrengen van klanten bij bijzonder beheer van de bank dienen te worden vergoed. Hetzelfde geldt voor kosten als gevolg van renteopslagen door de bank, voortvloeiend uit problemen van de bank zelf zoals liquiditeitsproblemen of problemen om geld uit de markt aan te trekken.”

De stichting onderhandelt met ABN Amro over een minnelijke regeling voor de bij de stichting aangesloten ondernemers. De banken en de AFM kwamen onlangs in het renteswapdossier in opspraak toen bleek dat de herbeoordeling van rentederivaten door de banken onvoldoende was, terwijl de AFM deze wel als voldoende had beoordeeld.

Reageer op dit artikel