nieuws

‘Hypotheekeigenaar betaalt hogere hypotheekrente dan actuele rentestand’

Financiële planning

‘Hypotheekeigenaar betaalt hogere hypotheekrente dan actuele rentestand’

Bijna twee derde van de Nederlandse hypotheekeigenaren die hun hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, betaalt een hogere hypotheekrente dan de actuele rentestand. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS.

Hoewel de rentestand historisch laag is, komen veel huizenbezitters niet in actie. Ruim de helft van de huizenbezitters informeert niet bij zijn hypotheekverstrekker of de rente omlaag kan, concludeert SNS.

Rentemiddeling
Uit het onderzoek blijkt dat ruim een op de vier Nederlanders niet goed weet welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de hypotheeklasten. Veel mensen denken bij een verandering van hun hypotheek meteen aan het betalen van een boeterente. Terwijl het kan lonen om bij de hypotheekverstrekker te informeren of die boete te verspreiden is over een langere tijd, de zogeheten rentemiddeling.

Verbouwing
Zes op de tien Nederlanders weet niet dat de hypotheekrente mogelijk omlaag kan als hun huis door een verbouwing meer waard is geworden. Ook als afgelost wordt op de hypotheek, behoort een lagere hypotheekrente tot de mogelijkheden. Slechts de helft van de hypotheekeigenaren is hiervan op de hoogte.

Rentekorting
Het hebben van een betaalrekening bij dezelfde bank als waar de hypotheek loopt levert ook vaak een rentekorting op. Hiervan is slechts 41% van de ondervraagden van op de hoogte, zo blijkt uit het onderzoek.

Hypotheekcheck
Volgens SNS loont het de moeite om bij deze lage rentestand opnieuw naar de hypotheeksituatie te kijken. “Wij merken dat dit helaas niet vanzelf gaat. Mensen hebben geen helder beeld hoe zij op hun hypotheek kunnen besparen. Terwijl in sommige gevallen het veel minder tijd en moeite kost dan je zou denken”, zegt Patrick Kuijsters, directeur Marketing en Online van SNS.

Reageer op dit artikel