nieuws

Hypotheekclaim: ‘Wij willen wel transparantie geven’

Financiële planning

Hypotheekclaim: ‘Wij willen wel transparantie geven’

De stichting Hypotheekclaim is wel bereid om transparantie te bieden aan de branche over de dossiers die worden aangemeld, maar kan dit in zo’n kort tijdsbestek nog niet doen. Dat meldt Siebe Annema, voorzitter van de stichting, in gesprek met am.

Nico van Koesveld riep de stichting op om dossiers te delen met de branche om te bewijzen dat hypotheekadviseurs daadwerkelijk verkeerde adviezen hebben geleverd. Vooralsnog kreeg Van Koesveld nul op het rekest, maar de stichting laat nu weten dat het op termijn zeker van plan is om informatie te delen. “Maar daar zitten wel de nodige haken en ogen aan”, zegt Annema. Zo moet de stichting eerst nog kijken of de dossiers wel compleet zijn. En als dat het geval moeten dossiers eerst ook grondig geanonimiseerd worden. “Consumenten hebben de dossiers niet bij ons aangeleverd zodat wij ze kunnen gaan delen met hypotheekadviseurs in het land”, zegt Annema.

Beter hypotheekadvies als doel
Op termijn, als de stichting, die twee weken geleden werd opgericht, een duidelijker overzicht heeft, is er wel de bereidheid om transparantie te geven. Annema: “Dat je kun je niet al na een paar dagen doen. Maar we willen die transparantie wel bieden, dat is evident. Dat is ook een van de doelen die wij met onze stichting hebben gesteld, we willen de kwaliteit van het hypotheekadvies verbeteren.”

Gekwalificeerd
De klanten die het gevoel hebben geen goed advies te hebben gekregen kunnen via de site van Hypotheekclaim online hun dossiers opsturen naar De Haan Advocaten, dat het juridische gedeelte voor zijn rekening neemt. Annema: “De beoordeling van de dossiers ligt niet bij de stichting. De Haan zorgt ervoor dat er gekwalificeerde mensen kijken naar de dossiers.” Hypotheekclaim wil onderzoeken of huizenbezitters met een hypotheek van voor 1 januari 2013 die zijn overgestapt naar een annuïteitenhypotheek, verkeerd zijn voorgelicht.

200 aanmeldingen
In de bijna twee weken dat de stichting bestaat hebben zich ongeveer 200 mensen aangemeld, zegt Annema. Hij is ervan overtuigd dat er meer mensen zijn die slecht advies hebben gekregen, ook al liet bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis weten het probleem niet te herkennen als iets grootschaligs. Annema: “Ik ben ervan overtuigd dat het een latent probleem is. Ik denk dat veel mensen het niet in de gaten hebben en het gevoel hebben dat ze goed advies hebben gekregen. Ik snap wel dat er veel instanties zijn die zeggen: eerst zien dan geloven. Maar het kan ook niet als een echte verrassing komen dat er iets mis is met hypotheekadvies. In het laatste rapport van de AFM daarover lees ik dat 18% van het hypotheekadvies nog steeds matig of onvoldoende was.”

Reageer op dit artikel