nieuws

Geloof in groei execution only-hypotheken: ‘Het aanbod is er nu’

Financiële planning

Geloof in groei execution only-hypotheken: ‘Het aanbod is er nu’

Al een aantal jaar op rij blijft het aandeel van de klanten die een hypotheek afsluiten via het execution only-kanaal steken op 1 à 2%, blijkt uit de Consumentenmonitor van de AFM. Als het aan de nieuwe spelers op de execution only-markt ligt, zal dat aandeel flink gaan toenemen. Vooral omdat de klant nu ook de mogelijkheid heeft.

“Wij weten zeker dat het aandeel zal stijgen”, zegt Peter Ruys van Hypotheek24. “We zien dat het bij onszelf heel goed gaat: afgelopen maand hadden we 200 klanten, terwijl januari een rustige maand is. We zijn ook van plan om weer wat meer aan marketing te gaan doen en we denken dat meer partijen zich op execution only zullen gaan richten.”

Ruys voelt zich gesteund door de versimpelde hypotheekvormen. “Ik zag onlangs een filmpje uit 2010, van een seminar met adviseurs. De hele zaal was toen duidelijk: het zou nooit kunnen dat een klant zelf een hypotheek sluit. Eén persoon zei dat het wel zou kunnen als er weinig keuzes meer zouden zijn. Daar werd wat lacherig over gedaan, maar dat is inmiddels wel realiteit geworden: annuïteit of lineair. En zo’n hoog percentage, vooral onder de starters, kiest voor annuïteit. Maar niemand heeft nog echt aan de klant verteld dat het veel simpeler is geworden. De adviseur heeft daar natuurlijk ook geen belang bij.”

De voorman van Hypotheek24 verwacht dit jaar een flinke stap te zetten: “Wij verwachten zelf op het gebied van distributie eind 2016 een marktaandeel van 3% te hebben. Het aanbod voor execution only is er nu, het gaat er nu om de blijde boodschap te verkondigen. Als je mensen goed uitlegt dat ze vrij makkelijk hun hypotheek zelf kunnen afsluiten, ben ik er van overtuigd dat meer mensen het zelf gaan doen. De prijs zal daarbij natuurlijk een drijfveer zijn. Zeker ook voor de oversluiters, die ervaren zijn en misschien al een paar keer eerder overgesloten hebben. Waarom zouden zij het nu niet zelf kunnen doen?”

bijBouwe
De onlangs opgerichte hypotheekverstrekker bijBouwe biedt, naast de route van eigen adviseurs en onafhankelijke adviseurs, ook de optie om een hypotheek execution only te sluiten. Een merendeel van de klanten kiest daar op dit moment ook voor, vertelt CEO Bouwe Kuik. Hij denkt dat er steeds meer markt zal ontstaan voor het execution only afsluiten van hypotheken. “De vraag die je altijd moet stellen is waarom de klant het tot nu toe nog niet heeft gedaan. Is er echt geen behoefte? Vaak heeft het ook te maken met de kansen die de klant heeft. Het aanbod op de execution only-markt was tot voor kort superschaars. De cijfers van de AFM gaan tot het derde kwartaal van 2015. Toen was Hypotheek24 er nog maar net en wij waren er nog niet. Ik herken de uitkomsten van het onderzoek, maar het heeft voor een belangrijk gedeelte te maken met de toegankelijkheid tot execution only en die was heel beperkt.”

Volgens Kuik zit er voldoende potentie in het execution only sluiten van hypotheken. “De klant is er klaar voor om online aan de slag te gaan met de hypotheek, maar hij werd nog niet gefaciliteerd. In 98 van de 100 online straatjes wordt er nog gestuurd op een gesprek met de adviseur. Ik zeg niet dat we binnen twee of drie jaar naar een meerderheid execution only gaan, maar het aandeel zal wel groeien. Vaak ontstaat een markt door vraag, maar soms door aanbod.” Dat hypotheken per definitie te complex zouden zijn om zonder advies te sluiten gelooft Kuik niet. “We moeten niet vergeten dat tien jaar geleden mensen zeiden dat een autoverzekering te complex was om online af te sluiten. En toen dat wel gebeurde, zeiden ze dat het bij zorg zeker niet zou gebeuren. En vervolgens zeiden ze dat verzekeringen wel online kunnen, maar beleggen toch zeker niet.”

De scheidslijn tussen execution only en advies is volgens Kuik ook niet zo scherp als het lijkt. “De eerste klant die bij ons een hypotheek had afgesloten, bleek op het spoor te zijn gezet door zijn adviseur. Die wilde hem wel adviseren, maar niet bemiddelen. Een andere klant had advies ingewonnen bij zijn vader, een controller. Execution only afsluiten betekent niet meteen dat de klant zelf alles regelt. Voor de klant zelf heeft het begrip advies een andere lading. In het onderzoek van de AFM is dit redelijk binair opgesteld, maar de werkelijkheid is soms wat grijzer. Ik denk ook dat veel mensen uiteindelijk nog een vorm van advies willen, we geloven daar ook nadrukkelijk in, vandaar dat we mensen de keuze geven.”

Reageer op dit artikel