nieuws

Eigen Huis betwijfelt omvang verkeerd overstapadvies

Financiële planning

Eigen Huis betwijfelt omvang verkeerd overstapadvies

De Vereniging Eigen Huis vindt het nog maar de vraag of duizenden hypotheekklanten verkeerd zijn geadviseerd bij het overstappen van een aflossingsvrije naar een annuïteitenhypotheek, zoals de nieuwe stichting Hypotheekclaim beweert. “Wij hebben geen enkele aanwijzing dat dit op grote schaal is gebeurd.”

Hypotheekclaim stelt op basis van eigen onderzoek dat de schade per klant in de tienduizenden euro’s kan lopen. Adviseurs zouden in 60% van de gevallen niet of niet goed hebben gewezen op de fiscale voordelen van een aflossingsvrije hypotheek die is afgesloten voor 2013. Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging van Eigen Huis, zegt: “Wij herkennen de misstanden die stichting Hypotheekclaim schetst niet. Incidenteel zal vast eens een verkeerd advies zijn verstrekt, maar wij hebben geen enkele aanwijzing dat dit op grote schaal is gebeurd.” De vereniging zegt dat de crisis en de dalende huizenprijzen veel huiseigenaren hebben bewogen een aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een annuïtaire variant.
Eigen Huis raadt twijfelende overstappers aan om hun adviseur te vragen wat de aanleiding was om de lopende hypotheek te veranderen, waarom – indien van toepassing – de looptijd van de hypotheek is verlengd en of de adviseur een nettolastenoverzicht heeft ontvangen waarin de lasten van de bestaande hypotheek worden afgezet tegen die van de nieuwe. Tot slot raadt Eigen Huis aan om bij de adviseur na te vragen of in het gesprek de fiscale gevolgen van de hypotheekwijziging zijn besproken.

Reageer op dit artikel