nieuws

Advocaat-generaal: ‘belastingheffing op vermogen in strijd met recht van eigendom’

Financiële planning

Advocaat-generaal: ‘belastingheffing op vermogen in strijd met recht van eigendom’

De advocaat-generaal van de Hoge Raad stelt in een advies dat de Nederlandse belastingheffing op vermogen in strijd is met het recht van eigendom.

Als de huidige heffing op basis van een fictief rendement tot vermogensverlies leidt, kan de rechter beslissen dat de belasting niet mag worden geheven. Het FD schrijft hierover. Het advies gaat over vermogensrendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Die heffing staat ter discussie en wordt juridisch aangevochten, omdat het fictieve rendement van 4% waarover 30% belasting wordt geheven, sinds het uitbreken van de crisis in 2008 steeds verder uit beeld is geraakt.

Spoeddebat
SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir stelt in het FD dat staatssecretaris Wiebes “een heel groot probleem heeft” als de Hoge Raad dit advies volgt. Het kamerlid wil een spoeddebat met de staatssecretaris. Bashir wijst op het massabezwaar dat een grote groep belastingbetalers heeft gemaakt tegen de vermogensrendementsheffing.

Interen op vermogen
Advocaat-generaal René Niessen stelt dat er sprake is van ‘oneigenlijke ontneming’ volgens het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens wanneer vermogen onvoldoende oplevert om de belasting te kunnen betalen. Het fictieve rendement zou volgens hem leiden tot willekeur.

Het ministerie van Financiën laat aan het FD weten zich niet te kunnen vinden in de conclusies van de advocaat-generaal. “De vermogensrendementsheffing in Box3 valt binnen de ruime beoordelingsmarge die de wetgever toekomt”, aldus het ministerie.

Reageer op dit artikel