nieuws

VEH: winstmarges hypotheken gaan weer omhoog

Financiële planning

VEH: winstmarges hypotheken gaan weer omhoog

De winst die banken en andere hypotheekverstrekkers maken op hypotheken loopt de laatste tijd weer op, becijferde Vereniging Eigen Huis. De vereniging pleit voor meer concurrentie op de markt om de winstmarges te laten dalen.

Uit de Eigen Huis Rentebarometer blijkt dat een klant met een nieuwe hypotheek van € 200.000 ongeveer € 75 per maand meer betaalt dan hij zou doen als er geen sprake was van extra winstopslag. De lage hypotheekrente brengt daar geen verandering in en de toetreding van enkele nieuwe aanbieders vooralsnog ook niet. Tussen juni en november 2015 steeg de gemiddelde extra winstmarge van 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt. De stijging zit vooral bij de populaire rentevaste perioden van tien jaar en langer.

De toename van de winstmarges duidt er volgens VEH op dat de banken de strijd met verzekeraars en pensioenfondsen hebben gestaakt voor hypotheken met lange rentevaste periodes. Daar geeft de VEH twee oorzaken voor. Ten eerste verlagen banken hun rentetarieven niet meer, omdat verzekeraars en pensioenfondsen makkelijk kunnen volgen. Door vervolgens de consumententarieven wel op hetzelfde niveau te houden, profiteren banken van de voor hen gedaalde financieringskosten en neemt hun winstmarge toe. Ten tweede duiken verzekeraars en pensioenfondsen net onder de tarieven van banken, maar hebben zij er vervolgens geen belang meer bij om de rente nog verder te laten zakken. “Deze situatie kan alleen doorbroken worden als er nog meer partijen actief worden op de hypotheekmarkt en als deze ook onderling daadwerkelijk gaan concurreren”, zegt VEH.

Reageer op dit artikel