nieuws

‘Te hoge hypotheken verstrekt door onduidelijke NHG-regels’

Financiële planning

‘Te hoge hypotheken verstrekt door onduidelijke NHG-regels’

Hypotheekaanbieders hebben door onduidelijkheden in de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot begin dit jaar te hoge hypotheken kunnen verstrekken, blijkt uit onderzoek van de NOS. De AFM heeft de zaak in onderzoek.

Kopers konden het maximale bedrag dat ze konden lenen oprekken door een kleine energiebesparende maatregel te nemen. Zo kon de hypotheek van de vorig jaar maximaal toegestane 103% van de waarde van het huis opgerekt worden tot 106%. Als voorbeeld noemt de NOS het plaatsen van dubbel glas in een klein wc-raam. Een investering van € 100 die de hypotheek met enkele duizenden euro’s op kon krikken.

De Hypotheker geeft aan dat dit soort constructies vaak voorkwamen, Aegon stelt bij de NOS dat het afgelopen jaar om 3% van alle nieuw afgesloten hypotheken ging. Het probleem vindt zijn oorsprong in een onduidelijkheid in de NHG-regels. Om energiebesparing te stimuleren werd de mogelijkheid aan klanten geboden om bij te lenen voor energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld het vervangen van een HR-ketel.

Interpretatie
De meeste aanbieders gingen ervan uit dat dit extra geleende bedrag in zijn volledigheid moest worden besteed aan de energiebesparende maatregelen. Maar andere geldverstrekkers, waaronder in elk geval Aegon en Syntrus Achmea, interpreteerden de regels minder strak. Bij hen was een kleine energiebesparende maatregel al genoeg om het leenbedrag op te rekken naar 106% van de woningwaarde. Sommige intermediairs raadden hun klanten volgens de NOS ook aan om deze methode te hanteren.

Boete
NHG geeft toe dat de regels niet helemaal duidelijk waren, heeft de teksten aangepast en heeft verstrekkers en tussenpersonen op de hoogte gesteld. De dienstverleners, aanbieders en intermediairs, lopen ondanks de onduidelijkheid in de normen wel het risico op een boete van de AFM, geeft de toezichthouder aan bij de NOS. “Zij hadden moeten weten wat de regels waren”, zegt een woordvoerder. Aegon reageert daar op zijn beurt verrast op: “We hebben heel vaak hierover met NHG gecommuniceerd. Die gaven aan dat het mocht.”

Reageer op dit artikel