nieuws

Starters op woningmarkt steeds gretiger

Financiële planning

Starters op woningmarkt steeds gretiger

Starters op de woningmarkt willen steeds meer uitgeven voor de aankoop van hun eerste huis: wie nu op woningjacht is, denkt € 220.000 te gaan besteden, bijna € 15.000 meer dan in september. “Hiermee lijkt de starter sneller zijn slag te willen slaan, omdat 87% van hen een verdere stijging van de huizenprijzen verwacht”, meldt ING op basis van het eigen Woonbericht.

Een rentevaste periode van 10 jaar is het meest populair bij hypotheeksluiters en langere renteperiodes worden vanwege de extreem lage rentestand vaker dan voorheen gekozen. De rente is zowel bij starters als doorstromers veruit het belangrijkste element bij de keuze voor een geldgever. Daarnaast hechten huizenkopers aan de verhuisregeling, waarbij ze tussentijds boetevrij kunnen verhuizen. Ook willen zij korting als ze gedurende de looptijd extra aflossen.

Bekende naam gewild
Circa de helft van de huizenkopers schakelt een intermediair in om de hypotheek te regelen, maar 60% vergelijkt wel eerst zelf diverse aanbieders. “Meer dan 70% van de consumenten hecht bij de keuze voor een hypotheekverstrekker aan een partij met een gevestigde naam”, aldus ING. “Een even grote groep vindt het van belang of de verstrekker rechtstreeks bereikbaar is bij vragen of problemen.”
Woningbezitters die inmiddels zijn doorgestroomd, hebben gemiddeld 9 jaar in hun eerste huis gewoond. Van degenen die nu in hun eerste eigen huis wonen, denkt 60% de komende 20 jaar niet te gaan verhuizen. Anderzijds willen de meeste starters binnen 10 jaar alweer verhuizen.

WOZ-bezwaar loont vaak
Volgens ING heeft bijna driekwart van de huizenbezitters de door de gemeente opgegeven WOZ-waarde weleens gecontroleerd. Vier op de tien hebben ooit bezwaar gemaakt tegen de hoogte ervan; in 61% van de gevallen had een bezwaar succes. Meestal is de WOZ-waarde uiteindelijk tussen de 1% en 10% verlaagd.

ING liet voor het Woonbericht TNS Nipo 1.234 mensen ondervragen, van wie 682 woningbezitters en 552 huurders met koopplannen.

Reageer op dit artikel