nieuws

HDN: Hypothekenmarkt in 2015 minder kwetsbaar geworden

Financiële planning

HDN: Hypothekenmarkt in 2015 minder kwetsbaar geworden

Het herstel van de woning- en hypothekenmarkt heeft zich in 2015 op ‘overtuigende wijze’ voortgezet, schrijf HDN. De markt is minder kwetsbaar geworden door goede economische ontwikkelingen. Het aantal hypotheekaanvragen steeg afgelopen jaar met 32%.

Als belangrijke voorwaarden voor het groeien van de markt noemt HDN de lage rente, woningschaarste, het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder consumenten en de oversluitmarkt. Het jaar 2015 liep wat hypotheekaanvragen betreft redelijk volgens het gebruikelijke seizoenspatroon, met een uitzondering. In mei en juni was er een ongekende piek in aanvragen, vanwege de aanscherping van de NHG-regels per 1 juli.

In totaal werden er in 2015 ruim 298.000 unieke hypotheekaanvragen gedaan via HDN, bijna een derde meer dan de ongeveer 225.000 in 2014. HDN signaleert ook een veranderende trend in de rentevaste periode. Huizenkopers zetten hun rente gemiddeld drie tot vier jaar langer vast dan in 2010, ongeacht hun leeftijd. De gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers verschuift ook. Het aandeel twintigers daalt, terwijl het percentage vijftigers flink toeneemt.

2016
Voor het komende jaar verwacht HDN dat het herstel van de markt doorzet met een groei van 10% in de unieke hypotheekaanvragen ten opzichte van 2015. Enerzijds veroorzaakt door de groei van de markt, anderzijds door het toenemende belang van efficiënte processen, waardoor de consument nog sneller weet waar hij aan toe is. Een extra impuls verwacht HDN van de groei van het aantal oversluiters.

Reageer op dit artikel