nieuws

Geloof in woningmarkt vlakt af

Financiële planning

Geloof in woningmarkt vlakt af

De Eigen Huis Marktindicator is het afgelopen jaar weer gestegen en laat hiermee een sterk positieve stemming op de woningmarkt zien. Toch was de groei minder snel dan de afgelopen jaren, toen het door de crisis gedaalde kopersvertrouwen in de woningmarkt krachtig herstelde.

“We zien het vertrouwen van huizenkopers in de woningmarkt nog steeds toenemen, maar niet meer zo spectaculair als de laatste twee jaar”, zegt woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis (VEH). “Vooral de dalende hypotheekrente heeft het consumentenvertrouwen een positieve impuls gegeven. Maar dat effect raakt nu langzamerhand uitgewerkt. Daarnaast beginnen de steeds strengere hypotheekvoorwaarden steeds meer te knellen.” VEH verwacht daarom voor 2016 een verdere matiging van de groei van het vertrouwen in de woningmarkt.

De negatieve effecten van de constante aanscherping van de hypotheekvoorwaarden worden nu nog gecompenseerd door het positieve effect van de aanhoudende renteverlagingen. Maar dat effect houdt volgens Maas een keer op. “Begin 2016 zijn de regels voor huizenkopers opnieuw aangescherpt. De grens van de Nationale Hypotheek Garantie gaat per 1 juli omlaag naar 225.000 euro. Het maximum leenbedrag is begin dit jaar gedaald naar 102% van de woningwaarde. En de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens gaat dit jaar weer een stapje naar beneden.

Reageer op dit artikel