nieuws

Enorme groei in oversluiten hypotheek

Financiële planning

Enorme groei in oversluiten hypotheek

De lage rente van dit moment zorgt ervoor dat veel Nederlanders hun hypotheek oversluiten. De Hypotheker constateert een stijging van 63% in het laatste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zo blijkt uit de Hypotheek Index (pdf) van De Hypotheker.

Steeds meer huizenkopers kiezen voor een langere rentevaste periode. Zo heeft ruim 60% in het laatste kwartaal gekozen voor een rentevaste periode tussen 11 tot 20 jaar. Dat is een stijging van bijna 30% in vergelijking met 2015. Het aantal mensen dat kiest voor de tot voor kort populaire rentevaste periode van 6 tot 10 jaar is meer dan gehalveerd.

“Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt, omdat de boete die ze aan hun huidige geldverstrekker moeten betalen dan niet meer zo hoog is”, vertelt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. De groeiende populariteit van langere rentevaste periodes komt voort uit een combinatie van factoren. “Nu de hypotheekrente tot het laagste niveau ooit is gedaald, kiezen steeds meer mensen er voor deze voor een langere tijd vast te leggen. Maar ook liggen de rentepercentages van de verschillende rentevaste periodes, 6 tot 10 jaar en 11 tot 20 jaar, veel dichterbij elkaar. Hierdoor kiezen meer mensen ervoor de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Door de komst van nieuwe hypotheekaanbieders hebben consumenten bovendien meer keuze.”

Geen eindejaarspiek
Het aantal hypotheken is in het laatste kwartaal van 2015 iets gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal in 2014. Eind 2014 was er een piek door de strengere regelgeving die vanaf 1 januari 2015 van kracht was. Veel huizenkopers wilden nog voor die tijd hun hypotheek rond hebben. Deze toeloop bleef eind 2015 beperkt. De daling van de maximale leennorm van 103% naar 102% vanaf 1 januari 2016 heeft dus minder invloed op het aantal hypotheken dat eind vorig jaar is afgesloten.

Reageer op dit artikel