nieuws

De Hypotheekshop lanceert Hypotheekmonitor

Financiële planning

De Hypotheekshop lanceert Hypotheekmonitor

De Hypotheekshop lanceert vandaag de Hypotheekmonitor. In deze monitor worden de gebeurtenissen op de hypotheekmarkt in 2015 beschreven en wordt vooruitgekeken naar de trends en ontwikkelingen voor 2016. De Hypotheekmonitor verschijnt vanaf nu elk kwartaal.

Mark de Rijke, directeur Business Development bij De Hypotheekshop: “Wij verwachten verder dat oversluiten en rentemiddeling een grote vlucht neemt in 2016. Een rentestijging voor het aankomende jaar ligt niet in de lijn der verwachtingen, maar vanaf 2017 dient hier wel rekening mee te worden gehouden.”

Elke drie maanden verschijnt de Hypotheekmonitor online met een duiding van de belangrijkste gebeurtenissen op de hypotheekmarkt. Verder analyseert De Hypotheekshop de laatste  trends en (rente-)ontwikkelingen. Ook worden de gevolgen van veranderende wet- en regelgeving op de woningmarkt aangestipt en voorzien van een analyse.

Over de aanbieders staat in de monitor:Het afgelopen jaar liet een grote verschuiving zien binnen de groep van geldverstrekkers. Waar in het verleden de grootbanken en dochterbanken een aandeel hadden van wel 75%, is dat in 2015 flink teruggelopen. Ook het aandeel van de groep verzekeraars liep terug. Pensioenfondsen zijn juist meer gaan beleggen in de hypotheekmarkt waarbij met name nieuwkomer MUNT hypotheken een opmerkelijke entree kende. Een belangrijke reden voor de verschuiving in marktaandelen is de (lange) hypotheekrente, die bij de verzekeraars en pensioenfondsen doorgaans lager is dan bij de banken.

“Verzekeraars en pensioenfondsen pakten met name in het startersegment marktaandeel. Er is verder een opkomst te zien van zogenaamde regiepartijen, die zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders toegang geven tot de hypotheekmarkt. Voorbeelden hiervan zijn het reeds genoemde MUNT hypotheken maar ook CMIS Group, Hypotrust en Aegon.”

Het document is op aanvraag beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen mailen naar marketing@hypotheekshop.nl

Reageer op dit artikel