nieuws

Consument stapt liever over met spaargeld dan met hypotheek

Financiële planning

Consument stapt liever over met spaargeld dan met hypotheek

De bereidheid van consumenten om te wisselen van bank ligt het hoogste als het gaat om een spaarrekening. Dat blijkt uit een working paper van De Nederlandsche Bank, dat het overstapgedrag van klanten in de bancaire sector onderzocht.

De gemiddelde neiging tot overstappen onder klanten ligt bij de spaarrekening op 10,2%. Bij de lopende rekening is dat 6,8%. Bij hypotheken en doorlopende kredieten zijn consumenten doorgaans meer geneigd tot blijven zitten. Van de hypotheekklanten neigt 6,4% naar een overstap, terwijl dat voor het doorlopend krediet op 5,7% ligt. Bij deze twee groepen is vooral het aandeel van klanten dat zegt zeker niet te willen overstappen een stuk groter, bijna 75% tegenover zo’n 62% bij de spaarrekening.

Opvallend genoeg blijken hypotheekklanten wel de groep te zijn met de meeste ervaring met overstappen. Uit het onderzoek blijkt dat klanten juist voor hun lopende en spaarrekening de sterkste band met hun bank voelen. Veel kennis over hun bank hebben ze niet, want bijna de helft van de respondenten met een lopende rekening weet niet hoeveel hun rekening kost. Op hypotheekgebied ligt dat beter, 79% is op de hoogte van de rente die zij betalen over de hypotheeklening.

Reageer op dit artikel