nieuws

Rechter: ‘SNS en Rabobank hebben zorgplicht in hypotheekzaak geschonden’

Financiële planning

Rechter: ‘SNS en Rabobank hebben zorgplicht in hypotheekzaak geschonden’

SNS en Rabobank moeten alsnog over de brug komen in een oude hypotheekzaak. Rond de eeuwwisseling financierden ze via tussenpersoon Wagner & Partners een aantal dubieuze hypotheekplannen. Volgens het gerechtshof in Arnhem hebben de banken daarbij hun zorgplicht geschonden.

Tussenpersoon Wagner & Partners (inmiddels failliet) adviseerde klanten van wie het huis meer waard was dan de hypotheek destijds om hun hypotheek te verhogen. Het extra krediet dat vrijkwam stak de tussenpersoon vervolgens in een aantal schimmige beleggingen. Ook werd het gebruikt voor stortingen in woekerpolissen. Het beleggingsrendement bleef uit en de klanten bleven achter met zeer hoge maandlasten. Volgens de Stichting Obligatiehouders SNS, die de zaak heeft aangespannen, hebben de gedupeerden gemiddeld zo’n € 150.000 tot € 200.000 schade geleden.

Waarschuwen
Volgens de rechter hadden de banken dit nooit mogen financieren en hadden ze hun klanten moeten waarschuwen voor de risico’s. Bij de stichting hebben zich voor dit hoger beroep zeventig klanten van SNS en zes van Rabobank gemeld. Het juridisch gesteggel over de zaak heeft erg lang geduurd, zei Frans Faas, voorzitter van de stichting, in een toelichting. “Eigenlijk financierden SNS en Rabobank meer van dit soort plannen. Maar niet iedereen was in staat om zo lang door te procederen”, aldus Faas. Hij hoopt dat de banken na deze uitspraak ook aan de andere klanten een oplossing willen bieden.

Het bedrag aan schade dat de banken moeten vergoeden is nog niet bekend. Een schadeprocedure volgt. De claimstichting won eerder al een soortgelijke zaak van ABN Amro. Er loopt nog een zaak tegen Van Lanschot. Daarin wordt naar verwachting volgend jaar uitspraak gedaan.

am: had eerder een interview met Wagner over zijn kantoor ‘nieuwe stijl’.

Reageer op dit artikel