nieuws

Maximale hypotheek daalt amper

Financiële planning

Maximale hypotheek daalt amper

De maximale hypotheek is de afgelopen jaren nauwelijks gedaald, ondanks de steeds strengere leennormen. Dat meldt het FD vandaag op basis van berekeningen van De Hypotheekshop.

Het op peil blijven van de leencapaciteit is vooral het gevolg van de daling van de hypotheekrente, meldt de krant. Als de rente zou stijgen tot het niveau van vijf jaar geleden, dan neemt de maximale hypotheek voor een gemiddeld gezin met 10% af.

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van anderhalf keer modaal mochten in 2010, toen de rente van een tienjarige hypotheek nog zo’n 5% was, maximaal € 228.000 lenen.

“Nu is dat voor een vergelijkbaar huishouden tegen een hypotheekrente van 2,3% vrijwel hetzelfde”, zegt Oscar Noorlag van De Hypotheekshop tegen het FD. Vanaf 1 januari mag hetzelfde gezin € 226.000 lenen. Bij een hypotheekrente van 5% zou de maximale leensom € 20.000 lager liggen.

De leennormen zijn sinds 2010 op advies van het Nibud een aantal keren aangescherpt. Ook per 1 januari 2016 worden de leennormen weer ingeperkt. Huizenkopers mogen bij hetzelfde inkomen en een gelijke rente steeds minder lenen, omdat de belastingen en kosten voor levensonderhoud zijn toegenomen. Ook wilde het Nibud dat huishoudens meer geld opzij zetten om risico’s op te vangen.

De rentedaling heft al deze beperkingen voor een belangrijk deel op, omdat de woonlasten dalen. Huishoudens mogen van het Nibud ongeveer een vijfde tot een derde van hun bruto inkomen aan hypotheeklasten en onderhoudskosten uitgeven.

Door de lagere rente is de betaalbaarheid van woningen sterk verbeterd. De gemiddelde huizenkoper is nu slechts 16% van zijn inkomen kwijt aan woonlasten, tegen bijna het dubbele in 2008, zo meldt het FD.

Reageer op dit artikel