nieuws

Hypotheek voor flexwerkers bij meerdere geldverstrekkers mogelijk

Financiële planning

Hypotheek voor flexwerkers bij meerdere geldverstrekkers mogelijk

Vanaf vandaag is het voor mensen met een flexibel arbeidscontract mogelijk om bij verschillende geldverstrekkers een hypotheek aan te vragen. Geldverstrekkers die zich nu aansluiten bij de pilot zijn: ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, RegioBank en SNS. Daarnaast werkt Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) mee aan de perspectiefverklaring. Daarnaast kunnen flexmedewerkers nu ook bij een onafhankelijk adviseur terecht.

Tot nu toe was Obvion de enige partij die flexmedewerkers een hypotheek verstrekt met de perspectiefverklaring, via de Eigen Huis Hypotheekservice van Vereniging Eigen Huis. Het doel van de initiatiefnemers is om met de perspectiefverklaring een marktstandaard neer te zetten. “Met het aansluiten van deze geldverstrekkers bij de pilot is weer een cruciale stap gezet richting onze ambitie, namelijk dat zoveel mogelijk consumenten met een flexibel arbeidscontract een huis kunnen kopen”, zegt Cynthia Tulp, Manager Marketing, Communicatie en Sales van Obvion. “Wij hopen dat alle geldverstrekkers in Nederland zich aansluiten bij ons initiatief.”

Nauwe samenwerking
Volgens Obvion is een nauwe samenwerking met betrokken partijen cruciaal om tot een marktstandaard te komen. “Naast de geldverstrekkers denken ook overheid, AFM en WEW mee met de ontwikkeling van perspectiefverklaring. Een mooi resultaat van de samenwerking is dat consumenten gebruik kunnen maken van de perspectiefverklaring met NHG”, aldus Tulp. Ook NHG en VEH laten weten dat een goede samenwerking essentieel is. “Het mogelijk maken van een verantwoorde financiering voor consumenten is voor ons één van de belangrijkste doelstellingen. Ook voor groepen die nu moeilijk toegang krijgen tot hypotheken, zoals flexwerkers. Dat is voor ons de voornaamste reden geweest om aan het initiatief deel te nemen”, aldus NHG. Nico Stolwijk, Manager Collectieve Belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis vult aan: “De hypotheekbranche heeft nu een antwoord op de trend dat steeds meer mensen een flexibel arbeidscontract hebben. Een belangrijke basis voor de marktstandaard waar we naar streven.”

Uitzendorganisaties
De volgende stap is het aansluiten van meerdere uitzendorganisaties, naast Randstad, Tempo-Team en Yacht. Op dit moment zijn Randstad, Tempo-Team en Yacht nog de enige uitzendorganisaties waar flexmedewerkers terecht kunnen voor een perspectiefverklaring. Flexmedewerkers moeten minimaal één jaar in dienst zijn en kunnen dan een perspectiefverklaring aanvragen bij één van de organisaties. “Een werkgroep gaat zich nu buigen over hoe andere uitzendorganisaties kunnen aansluiten”, aldus Alje Kuiper, Directeur Strategie en Innovatie van Randstad. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen met een flexibele werkrelatie toegang krijgt tot het kopen van een huis. Daarom is het belangrijk dat andere uitzendorganisaties zich aansluiten. Wij verwachten dat consumenten medio 2016 ook bij andere uitzendorganisaties terecht kunnen. Dan is de marktstandaard een feit en is de missie van de initiatiefnemers geslaagd.”

Reageer op dit artikel