nieuws

‘Banken moeten hogere buffer aanhouden voor hypotheken’

Financiële planning

‘Banken moeten hogere buffer aanhouden voor hypotheken’

Nederlandse banken moeten fors meer kapitaal aanhouden voor de vele hypotheken op hun balans. Dit blijkt uit het nieuwste standpunt van het Basels Comité voor Bankentoezicht waar het FD over schrijft.

Protest tegen voorstellen voor een internationale aanscherping van de normen heeft volgens de krant niets opgeleverd. Hiermee zou de kans veel groter geworden zijn dat de voorstellen werkelijkheid worden die banken verplichten ongeveer twee keer zoveel kapitaalbuffers aan te houden voor simpele hypotheken. Nederlandse banken hebben in de vorige consultatieronde aangegeven dat ze nauwelijks verliezen lijden op de hypotheken en dat ze de aanscherping van de normen te ver vinden gaan.

Onderpand
Het Basels Comité, dat de internationale normen voor banken opstelt, wil hypotheken beoordelen op de vraag hoeveel onderpand er is. Dit zou Nederlandse banken hard treffen, schrijft het FD, omdat hier de hypotheekleningen zeer hoog zijn en er de omvangrijke oude portefeuille niet volledig wordt afgelost. De voorstellen raken vooral de Rabobank, ABN Amro en SNS.

Reageer op dit artikel