nieuws

Vereniging Woekerpolis ontvangt al bijna € 150.000 van leden voor ‘oorlogskas’

Financiële planning

Vereniging Woekerpolis ontvangt al bijna € 150.000 van leden voor ‘oorlogskas’

Door een oproep aan de leden om € 12,50 over te maken, heeft de Vereniging Woekerpolis geen windeieren gelegd. In totaal kwam er al bijna € 150.000 binnen. Maar er was ook kritiek op de oproep. Ab Flipse, voorzitter van de vereniging, legt aan amweb uit hoe het zit.

Het idee komt voort vanuit de leden zelf, zegt Flipse. “We kregen vanuit onze leden het verzoek of we niet iets meer kunnen doen. Bijvoorbeeld in de vorm van tv-reclames, boycotacties of een protest in Den Haag. Op onze Algemene Ledenvergadering is in 2014 en 2015 een hierover een verzoek ingediend. Ik vind dat prima, maar heb ook gezegd dat ik niet bij ConsumentenClaim ga bedelen om geld hiervoor.”

Dus ontstond het idee om het geld aan de leden zelf te vragen. Dat leverde redelijk wat succes op. Flipse: We hebben tot nu toe ongeveer 30.000 man aangeschreven, een derde van ons bestand. Daarvan heeft een derde gereageerd. Het gaat dus om ongeveer 10.000 man die € 12,50 hebben overgemaakt, sommige mensen zelfs meer. We gaan dus al richting de € 150.000.

Onbegrip
De actie zorgde ook voor onbegrip onder sommige leden die benaderd werden om het bedrag over te maken. Daarom reageerde de vereniging via Twitter op de kritiek. Flipse: “Onze leden zijn met dit idee gekomen, wij niet. Naar aanleiding van wat kritische correspondentie, onder meer op Twitter, hebben wij gereageerd. Maar de criticasters vormen nog geen 1% van de mensen die we tot nu toe aangeschreven hebben.”

Jaarbeurs
Met nog twee derde van het ledenbestand te gaan, zou de Vereniging Woekerpolis nog flink wat geld binnen kunnen halen, maar een concreet doel heeft Flipse niet. “Er is nu een best aardig bedrag binnen, ik hield er ook rekening mee dat het € 0 had kunnen zijn. We zien wel hoeveel er binnenkomt. Bijvoorbeeld een grote Woekertoer-dag in de Jaarbeurs, ook in samenwerking met onafhankelijk adviseurs.”

Reageer op dit artikel