nieuws

Reaal compenseert extra op woekerpolissen

Financiële planning

Reaal compenseert extra op woekerpolissen

Reaal is momenteel bezig om klanten met een (in sommige gevallen al beëindigde) beleggingsverzekering extra te compenseren. Volgens Vereniging Woekerpolis gaat het om bedragen die variëren van enkele tientjes tot bijna € 3.000 per klant.

Het gaat om correcties die zijn gebaseerd op audits die accountant KPMG heeft uitgevoerd. Daaruit kwam voort dat niet alle klanten genoeg compensatie hebben gekregen en ook dat sommige klanten te veel hadden gekregen. Die eerste groep krijgt nu een extra compensatie, de tweede groep hoeft niets terug te betalen.

Over de reden voor die audits verschillen Vereniging Woekerpolis en Reaal van mening. De vereniging stelt dat de verzekeraar getipt is dat de oorspronkelijke compensatieregeling (eind vorig decennium) niet goed is uitgevoerd en dat om die reden KPMG ingeschakeld is. Dat wordt tegengesproken door de verzekeraar, die stelt dat ten tijde van de oorspronkelijke regeling direct al afgesproken is dat KPMG tussentijds audits zou gaan uitvoeren. “Dat proces is nu, volgens plan en afspraak, gaande”, laat een woordvoerder van Vivat, waar Reaal onderdeel van uitmaakt, weten.

Het is niet duidelijk om hoeveel klanten het in totaal gaat. Vivat wil geen exacte cijfers geven, het zegt alleen dat het in totaal € 360 mln heeft betaald aan klanten ter compensatie. Vereniging Woekerpolis spreekt van mogelijk honderdduizenden klanten die een nieuwe berekening krijgen. Dat laatste wordt ontkracht door Vivat. Van zulke getallen zou geen sprake zijn.

Reageer op dit artikel