nieuws

Jongeren zijn financieel minder digitaal dan gedacht

Financiële planning

Jongeren zijn financieel minder digitaal dan gedacht

Financiële dienstverleners denken dat jongvolwassenen ook op financieel gebied zeer digitaal actief zijn. Uit het onderzoek ‘Bouwen aan digitaal vertrouwen’ van student-onderzoekers Francis Bak en Jennifer Smit blijkt echter dat jongeren zich heel bewust zijn van de digitale gevaren, waardoor zij meer traditioneel handelen dan werd aangenomen ten aanzien van hun financiën.

“Het onderzoek zet vraagtekens bij een aantal aannames in onze financiële sector. Juist omdat wij deze doelgroep zien als mensen die hun hele leven regisseren met smartphones of tablets, nemen wij meestal aan dat ook hun financiële toekomst volledig via het digitale kanaal wordt geregeld”, aldus SIVI-directeur Peter Mols. “Tegelijkertijd constateren de onderzoekers dat vooral het fysieke, persoonlijke kanaal bepalend is voor het vertrouwen dat financiële dienstverleners wordt gegund.”

Hypotheken
Dorine van Basten, directeur HDN: “Zeker bij hypotheken voor toekomstige woonconsumenten speelt de adviseur een doorslaggevende rol. Hoewel cognitieve systemen in de toekomst vergelijkbare advieskwaliteit kunnen bieden, zijn het juist persoonlijke adviseurs die vertrouwen wekken.”

Advies
Bak en Smit adviseren verzekeraars en hypotheekverstrekkers die contact zoeken met hun generatie: “Bouw nu aan digitaal vertrouwen door serieus met ons te communiceren en onze gevoelens van digitale onveiligheid weg te nemen. Als u wilt dat wij tussen nu en vijf jaar met u in zee gaan, zet dan niet alleen in op marketingcampagnes; die zorgen immers eerder voor wantrouwen dan vertrouwen.”

Beiden zijn derdejaars student communicatie aan de Hogeschool Inholland in Rotterdam. Zij deden dit onderzoek in opdracht van SIVI en HDN.

Reageer op dit artikel