nieuws

Graafsma vindt berekenen woekerpolisclaim ‘kinderlijk eenvoudig’

Financiële planning

Graafsma vindt berekenen woekerpolisclaim ‘kinderlijk eenvoudig’

De woekerpolisclaim is gemakkelijk achteraf te berekenen. Dat stelt woekerpolisexpert René Graafsma aan de hand van zijn ervaringen bij het behandelen van woekerpolisdossiers. Volgens Graafsma is het systeem ‘kinderlijk eenvoudig’ door een simpele berekening te maken van de kosten die door de verzekeraars in rekening zijn gebracht.

Graafsma beseft dat er door meerdere juristen gezegd wordt dat elke zaak op zich staat, maar volgens hem is het helemaal niet zo moeilijk. Hij gaat als volgt te werk: Hij vraagt voor zijn klanten aan de verzekeraar om op te geven hoeveel kosten die verzekeraar in het verleden heeft onttrokken aan het geld dat de klant in totaal heeft betaald. Ook vraagt Graafsma hoeveel geld de verzekeraar besteed heeft aan premies voor de overlijdensverzekering. “Nadat die premies zijn afgetrokken van wat de klant heeft betaald, blijft in wezen het geld over waarmee de verzekeraar voor zijn klant is gaan beleggen. Daarna druk ik de door de verzekeraar opgegeven onttrokken kosten uit in een percentage van dat gevonden bedrag. In de meeste dossiers gaat om zo’n 25 à 35%”, aldus Graafsma.

Graafsma stelt dat dergelijke kosten niet eerlijk zijn ten opzichte van de klant. Eerlijke kosten behoren volgens hem 5% tot 6% te zijn van het geld dat voor beleggen bestemd was. “Het verschil met de werkelijke kosten die de verzekeraar heeft ingehouden is de claim. Nog te verhogen met een rentecomponent”, aldus Graafsma. Dat ‘eerlijke’ percentage baseert Graafsma op een uitspraak van het Kifid. In de betreffende zaak vond het Kifid een kostenpercentage van 5% à 6% gerechtvaardigd. “In de Kifid-casus had de verzekeraar vooraf aangegeven dat de kosten maar een klein deel van de inleg zouden zijn. Dat is niet altijd tegen iedereen gezegd. Maar betekent dat als het niet vooraf was gezegd, het Kifid zou kunnen vinden dat kostenpercentages van 25% tot 35% wel eerlijk zijn? Dat gelooft geen mens”, stelt Graafsma.

Reageer op dit artikel