nieuws

ABN moet zo’n € 45 mln aan hypotheekrente terugbetalen

Financiële planning

ABN moet zo’n € 45 mln aan hypotheekrente terugbetalen

Duizenden particuliere klanten die te veel hypotheekrente hebben betaald, krijgen dat bedrag terug van ABN Amro. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten in een zaak die was aangespannen door stichting Stop de Banken, meldt het FD.

De bank werd in 2012 voor de rechter gedaagd nadat hij eenzijdig de rente voor klanten met een euribor-hypotheek verhoogde. Het gaat om een hypotheekvorm waarin klanten de rente betalen die banken elkaar onderling ook betalen. Het ging om een verhoging van een procentpunt die door ING en SNS na onderhandelingen met Stop de Banken werd teruggedraaid. ABN wilde er als enige niet aan.

De bank vond dat hij in zijn recht stond omdat in de contractbijlage een bepaling zat waarin stond dat de bank te allen tijde bevoegd was het rentepercentage te veranderen, als de ontwikkeling van de rente op de geld- en kapitaalmarkt daartoe aanleiding zou geven. De rechtbank haalde die beredenering onderuit, omdat de bepaling in het contract valt onder een EU-richtlijn die oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten verbiedt. Een verhoging van de rente op de euribor-hypotheek zou volgens de rechter ‘onredelijk bezwarend’ zijn.

Dus moet de bank aan ongeveer 6.000 klanten met een euribor-hypotheek de renteopslag terugbetalen. Dat zou gaan om een bedrag van ongeveer € 45 mln. Voor klanten met een gewone variabele hypotheek heeft de uitspraak naar verwachting geen gevolgen, omdat banken voor deze klanten meer vrijheid hebben om de rente te bepalen.

Reageer op dit artikel