nieuws

Ozewald Wanrooij in open brief zorgelijk over AOV-overstapgedrag

Financiële planning

Ozewald Wanrooij in open brief zorgelijk over AOV-overstapgedrag

Ozewald Wanrooij, financial life planner en partner van het Hengelose kantoor Neutralis, uit in een open brief aan Merel van Vroonhoven zijn zorgen over wat hij noemt de ‘AOV-kronkel’. Volgens hem lokt de starterskorting overstapgedrag uit en is dat niet in het belang van de klant.

“Via deze weg zou ik u graag een markttendens willen voorleggen die naar mijn mening strijdig is met het klantbelang. Daarnaast heb ikzelf te weinig invloed om hierin verandering te kunnen bewerkstelligen”, zo begint Wanrooij zijn brief aan de AFM-voorzitter.

Korting
Wanrooij beschrijft de praktijk van mensen die een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. “Zij ontvangen een starterskorting gedurende de eerste drie jaren. In het vierde jaar vervalt deze korting waardoor het interessant wordt om iedere drie jaar over te stappen naar een concurrerende aanbieder teneinde ook daar weer in aanmerking te komen voor een starterskorting.”

Dit is volgens de financieel planner niet in het belang van de klant. Ten eerste creëert het een ongelijke behandeling tussen gezonde en niet-gezonde mensen omdat alleen gezonde mensen een dergelijke overstap kunnen maken. “Hierdoor betalen mensen met een gezondheidsprobleem structureel teveel.” Ten tweede is het afsluiten van een goede AOV complex en worden klanten genoodzaakt om iedere drie jaar bemiddelingskosten te betalen.

Oplossing
Een oplossing heeft Wanrooij ook. “Het zou vanuit mijn optiek in het klantbelang zijn dat de starterskorting zou worden vervangen door een lagere doorsneepremie. Volgens mij is er geen partij die hier moeite mee zal hebben. Het probleem is echter dat geen enkele verzekeraar dit uit zichzelf zal invoeren omdat hierdoor diens concurrentiepositie onder druk komt te staan.” Hij vraagt tot slot aan Van Vroonhoven of zij daarin wellicht iets kan betekenen.

Reageer op dit artikel