nieuws

‘Nederlandse markt een van de weinige Europese met negatief perspectief’

Financiële planning

‘Nederlandse markt een van de weinige Europese met negatief perspectief’

Dat het met de Nederlandse levensverzekeraars niet goed gaat was al bekend, maar in de omliggende landen spelen die problemen minder. Dat blijkt uit een bericht van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P), dat stelt dat de Nederlandse levensector een van de weinige in Europa is met een negatief groeiperspectief.

S&P stelt ook vast dat de lage rente zorgt voor problemen bij levensverzekeraars, maar het effect van die lage rente varieert in de verschillende landen. Volgens S&P hangt de gevoeligheid voor de lage rente af van hoe verzekeraars reageren op de marktdynamiek. Daar is Nederland niet goed in, blijkt uit het rapport.

In Nederland zijn veel verzekeraars gestopt met het uitgeven van nieuwe, individuele levensverzekeringen. Het gevolg daarvan is volgens S&P dat de Nederlandse levensector als een van de weinige in Europa een negatief groeiperspectief heeft. Verzekeraars duiken vooral in de pensioenmarkt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de gevoeligheid voor lage rente nog groter wordt.

Reageer op dit artikel