nieuws

Na twee jaar kwart DVD’s niet online beschikbaar

Financiële planning

Na twee jaar kwart DVD’s niet online beschikbaar

Bijna een kwart van de financiële dienstverleners heeft, twee jaar na de wettelijke verplichtstelling, nog geen dienstverleningsdocument (DVD) beschikbaar op de eigen website. Dat is één van de uitkomsten van het derde onderzoek van OOstdam & Partners naar het gebruik van de DVD in de praktijk.

Het adviesbureau inventariseerde afgelopen zomer de inhoud van ruim 300 DVD’s van meer dan 130 verschillende kantoren. Overigens blijkt ook dat één op de twaalf onderzochte dienstverleners anno 2015 niet over een eigen website te beschikken. “Opvallend detail is dat onder de selecte groep kantoren die zich onder meer bezighouden met pensioenadvies (61 in totaal) er geen enkele is zónder website.”

Adviesprijzen
De gemiddelde kosten (advies en bemiddeling) voor een hypotheekadvies bedragen ongeveer € 2.537, zo blijkt uit de DVD’s. De prijs van het advies is in een jaar tijd met 1% gedaald, concludeert Oostdam & Partners. Starters op de woningmarkt kunnen vaak reken op een lager tarief, namelijk € 2.100. Ruim € 400 lager dan regulier. Overigens bedroeg het gemiddelde startersstarief in 2013 nog € 1.700. Het pensioenadvies is vergelijkbaar qua prijs, gemiddeld € 2.862. De advies- en afsluitkosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering bedragen gemiddeld € 800. Voor een uitvaartverzekering ligt het tarief voor advies en afsluiten op € 220.

Beperkt vergelijken
“Het bieden van een onafhankelijke vergelijking van het marktaanbod wordt vaak gezien als belangrijke troef van het zelfstandig intermediair. In hun zoektocht naar een voor de klant passende propositie vergelijken de meeste financiële dienstverleners in de praktijk echter maar een beperkt aantal producten. Over de gehele linie kan 36% van de kantoren kiezen uit een groot productassortiment. De meerderheid biedt dus geen brede marktanalyse”, aldus Oostdam & Partners.

Oprekken zorgplicht
Het adviesbureau constateert dat vrijwel alle kantoren een volledig dienstenpakket hanteren. “Slechts een enkeling biedt geen onderhoud (nazorg). De helft van de financiële dienstverleners vinkt actief de nazorgdiensten aan dit het DVD standaard biedt. Zij rekken daarmee (bedoeld of onbedoeld) hun wettelijke zorgplicht op.”

Reageer op dit artikel