nieuws

Kifid: ‘Kosten van woekerpolissen hoefden niet nadrukkelijk te worden vermeld’

Financiële planning

Kifid: ‘Kosten van woekerpolissen hoefden niet nadrukkelijk te worden vermeld’

Verzekeraars hoefden niet nadrukkelijk de kosten te benoemen van de beleggingsverzekering aan de consument. Volgens een recente uitspraak van de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid hadden consumenten kunnen weten welk deel van de premie werd belegd en welk deel bestemd was voor de kosten.

Het is de eerste uitspraak sinds de woekerpolisuitspraak van het Europese Hof van afgelopen april en het Kifid lijkt in het voordeel te oordelen van de verzekeraars. De Commissie van Beroep constateert dat op de polissen van de beleggingsverzekeringen uitdrukkelijk is vermeld wat de premie was en welk deel daarvan zou worden belegd. “Belanghebbende wist dus, althans heeft kunnen weten, welk deel van de premie bestemd was voor kosten”, aldus het Kifid.

Ook hoefden verzekeraars geen verdere informatie te geven over de fondsbeheerkosten omdat deze voortvloeien uit het beleggen zelf. “Daargelaten dat het voor de hand ligt dat beleggingsfondsen hun diensten niet gratis aanbieden, en dus kosten berekenen, is er geen reden om aan te nemen dat de verzekeraar, wederom naar de maatstaven die golden in de jaren 1997-2000, in het kader van het aanbieden van de beleggingsverzekeringen hierover informatie had moeten verstrekken”, stelt de Commissie in de uitspraak.

Reageer op dit artikel